AD Plastik Grupa: Iako su prihodi pali, očuvana je financijska stabilnost

27. srpnja 2020.

Foto: AD Plastik

Posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa očituju se i u objavljenim poslovnim rezultatima AD Plastik Grupe za prvih šest mjeseci ove godine. Poslovni prihodi Grupe iznose 548,78 milijuna kuna i manji su za 23,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

EBITDA Grupe iznosi 75,46 milijuna kuna i manja je za 27 posto, dok je u matičnom društvu solinskom AD Plastiku ostvaren njezin rast od 4,9 posto na koji je velikim dijelom utjecala prodaja neoperativne imovine i korištenje državnih subvencija. Unatoč okolnostima, ostvarena je neto dobit grupacije u iznosu od 17,31 milijuna kuna što je u odnosu na isto razdoblje lani pad od 69,6 posto.

"Unatoč vrlo izazovnim okolnostima, pokazali smo i u ovim zahtjevnim vremenima visoku razinu znanja, kvalitete i pouzdanosti, ne ugrozivši niti u jednom trenutku isporuke i proizvodne procese svojih kupaca. Potpuno novi i neočekivani izazovi s kojima smo se susreli, zatekli su nas nakon poslovne godine u kojoj smo ostvarili najbolje poslovne rezultate u povijesti što nam je uvelike olakšalo situaciju. Svoje smo ambiciozne planove i ciljeve prilagodili okolnostima te poduzeli sve potrebne mjere i aktivnosti kako bismo osigurali visoku razinu sigurnosti svojih zaposlenika, održivo poslovanje i financijsku stabilnost kompanije. Prilagodili smo plan investicija, racionalizirali troškove i poduzeli sve mjere u cilju održavanja što bolje likvidnosti", rekao je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Neto financijski dug značajno je smanjen u odnosu na kraj prošle godine na što su najvećim dijelom utjecale prodaja neoperativne imovine i naplate dijela alata.

"Dobra je vijest kako smo u prvih smo šest mjeseci ugovorili 92,5 milijuna eura novih poslova za buduće razdoblje, što potvrđuje kako naši kupci nastavljaju sa svojim aktivnostima i planovima. Pred nama je zahtjevna godina koja iziskuje potpunu usredotočenost, odlučnost i ustrajnost, a iznenadni vanjski utjecaji koji su nas privremeno usporili u razvojnim planovima, sigurno nas neće zaustaviti", rekao je Došen. 

P.hr/I.G