ACI ostvario prihod veći od 70 milijuna kuna

31. srpnja 2020.

Foto: ACI

Prema nerevidiranim rezultatima poslovanja, Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI) u prvih je šest mjeseci 2020. ostvario 72,9 milijuna kuna prihoda, dok je EBITDA za isto razdoblje iznosila 21,4 milijuna kuna. Objavljeni podaci pokazuju da je poslovanje najvećeg sustava marina na Mediteranu, unatoč globalnoj pandemiji COVID-a 19 koja je utjecala na ukupno gospodarstvo te cijelu nautičku i turističku sezonu, financijski stabilno. Da je proteklo razdoblje za ACI bilo relativno uspješno, svjedoči i podatak o ulaganjima slijedom prije preuzetih obveza i pokrenutih investicija, u ukupnom iznosu od 28,5 milijuna kuna.

Prvu polovinu poslovne 2020. obilježilo je poslovanje u prilagođenim uvjetima zbog epidemije COVID-a 19. Marina i dalje posluje po posebnom režimu, uz poštovanje svih preporuka i mjera na lokalnoj i nacionalnoj razini. U skladu s poslovanjem u novim, promijenjenim uvjetima, ACI je tijekom lipnja omogućio povoljnije uvjete za nautičare u sve 22 marine diljem Jadrana. To je rezultiralo ostvarivanjem prihoda od 51,8 milijuna kuna za usluge godišnjeg veza, što je gotovo na razini ostvarenog prihoda u razdoblju od siječnja do lipnja 2019., koje je iznosilo 51,9 milijuna kuna.

Podsjećaju da je u proteklom razdoblju ACI izravno pomogao nautičarima ukidanjem naknada za čarter, ukidanjem naplate najamnina tijekom razdoblja zabrane rada većine uslužnih djelatnosti te mogućnostima korištenja besplatnih dnevnih vezova za godišnjake tijekom mjeseca lipnja, a čime su dugoročno osigurani kontinuitet poslovanja te zadržana visoka kvaliteta pružanja usluga u svim marinama.

"Uzimajući u obzir sve objektivne okolnosti u kojima je ACI poslovao, svjesni značajnog utjecaja događanja u poslovnoj 2020. na gospodarstvo i turističku industriju, možemo reći da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima u prvom polugodištu 2020. prema kojima bilježimo prihod u iznosu višem od 70 milijuna kuna. Uz očuvanje radnih mjesta i zdravlja zaposlenika, glavni su nam ciljevi za drugi dio 2020. održavanje stabilne financijske pozicije društva te prilagodba poslovanja novim uvjetima na tržištu", poručio je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave društva ACI d.d.

ACI upravlja s 22 marine koje imaju više od 5.800 vezova. Na poslovanje ACI marina značajno utječu i koncesijski ugovori koji u većini marina traju do 2030. jer je produljenje koncesijskog razdoblja preduvjet za daljnju realizaciju dugoročnih investicijskih ulaganja društva, ali i za širenje lepeze usluga, podizanje njihove kvalitete te ostvarivanje znatno boljih poslovnih rezultata.

"Imajući na umu važnost nautičkog segmenta za hrvatski turizam, ACI sa svojim partnerima ustraje na kvalitetnoj i sadržajnoj nautičkoj ponudi te daljnjem razvoju i prilagodbi usluga za sve domaće i strane nautičare koji za odmor odabiru hrvatsku obalu", zaključuje Pavić.

P.hr/I.B.

Tags