A1 započeo s investicijama većim od 77 mil. kn

22. rujna 2022.

Foto: A1 Hrvatska

A1 Hrvatska započeo je s izgradnjom širokopojasne pristupne fiksne i mobilne mreže sljedeće generacije (NGA mreža) koje će omogućiti brzine interneta do jednog Gbit/s u područjima bez širokopojasne infrastrukture te područjima bez dostatnog komercijalnog interesa.

Ukupna vrijednost investicije na području Ivanić-Grada, Dugog Sela te općina Brckovljani, Kloštar-Ivanić i Križ iznosi 77,3 milijuna kuna. Radovi će završiti do kraja listopada iduće godine čime će 17.979 korisnika ovog područja imati dostupne najnaprednije digitalne tehnologije.

Uz to, A1 Hrvatska uložit će vlastita sredstva u one dijelove gradova Ivanić-Grada i Dugog Sela koji su prikazani kao tzv. siva područja i nisu ušli u sufinanciranje iz EU fondova, čime će u naredne dvije godine ovi gradovi u potpunosti biti pokriveni mrežama nove generacije. 

Izgradnja infrastrukture započela je i na području grada Kaštela te u više međusobno povezanih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije uključujući Trogir, dio Splita, općine Lećevica, Marina, Okrug, Prgomet, Primorski Dolac te Seget. Ukupno ulaganje iznosi 113,5 milijuna kuna, a pokriva 23.837 korisnika.

Investicija u gradu Solinu iznosi 15,7 milijuna kuna, pokriva 2.904 korisnika, a završetak se očekuje do kraja ove godine.

Ulaganjem u najmoderniju mrežnu infrastrukturu stvaraju se preduvjeti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, OPG-ova, ali i velikih industrija koje se danas, bez stabilnoga optičkog interneta ne mogu digitalizirati pa tako ni razvijati.

"Za vrijeme COVID krize uvidjeli smo značaj koji imaju pouzdane i robusne mreže u smanjenju digitalnog jaza i održavanju rastuće potražnje za podacima. Do kraja ove godine očekujemo da će  Solin biti u potpunosti pokriven te će to ujedno biti prvi hrvatski grad čija je mrežna infrastruktura izgrađena uz pomoć EU fondova.

Želio bih zahvaliti i svim našim partnerima, gradovima Ivanić-Grad, Kaštela i Solin te ostalim predstavnicima gradova i općina koji su nam dali podršku u izgradnji najmodernije telekomunikacijske infrastrukture i digitalizaciji društva", izjavio je Vladimir Skender, direktor za razvoj i upravljanje optičkom i 5G mrežom.

Projekt slijedi ciljeve Digitalne agende

Projekt Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu u gradovima Ivanić-Grad, Kaštela i Solin te lokalnih općina sufinanciran je 45 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj na temelju Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu Poziva "Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima".

Projekt slijedi ciljeve Digitalne agende, odnosno stvaranje sigurnog i otvorenoga digitalnog okružja uz bolji pristup digitalnim uslugama i povećanje konkurentnosti lokalnih poduzeća na europskom tržištu. Konkretno, realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korisničko iskustvo te omogućiti nesmetano korištenje naprednim i inovativnim digitalnim proizvodima nužnim za razvoj modernog društva, školovanja i rada.

Uz povećanje konkurentnosti lokalnoga gospodarstva, kvaliteta digitalnih usluga, uz smještajnu i gastronomsku, ima velik utjecaj i na turističku ponudu lokalnog područja.

Pored ovih investicija A1 Hrvatska nastavlja s izgradnjom mobilne mreže 5G, a u fiksnom segmentu premašili su 600.000 kućanstava s najvećom optičkom mrežom u Hrvatskoj. 

U iduće dvije godine cilj je obuhvatiti više od 60 posto kućanstava u cijeloj Hrvatskoj. To konkretno znači da će gotovo dva do tri kućanstva imati pristup A1 gigabitnoj optičkoj mreži kao temelju digitalnog društva i gospodarstva te napretku Hrvatske prema Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva (DESI).

P.hr