A1 Hrvatska u zaštitu okoliša ulaže više od 16 milijuna kuna

7. srpnja 2021.

A1 Hrvatska ugradit će 120 sunčanih elektrana te 200 energetskih učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama diljem Hrvatske, a ukupna je vrijednost investicije 16,3 milijuna kuna, od čega je 55 posto financiranje iz programa LIFE Europske unije. Cilj projekta Life4GreenBroadBand povećanje je energetske učinkovitosti i korištenje obnovljvim izvorima energije u elektroničkim komunikacijskim mrežama u Hrvatskoj kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. 

Primjerice, samo jedna bazna stanica godišnje emitira emisije CO2 od čak 20 kilograma. Implementacijom solarnih ploča i sustava free cooling A1 Hrvatska godišnje će smanjiti potrošnju električne energije od 1.721.560 kWh, što je smanjenje emisije CO2 od 404 tone.

"Prelaskom na zelenu energiju iz HEP-ova programa ZeIEn A1 Hrvatska smanjila je svoj ugljični otisak za 75 posto i približila se strateškom cilju održiva poslovanja prema kojem cijela A1 Telekom Austrija Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna. Ovo je dodatni korak prema održivom prijelazu u klimatski neutralno gospodarstvo do 2050. te ostvarenju ciljeva Green deala Europske unije. Naša je odgovornost pružiti pouzdanu i stabilnu gigabitnu mrežu, ali na odgovoran način, uz minimalna utjecaj na okoliš", istaknuo je glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska Tomislav Makar.

Inovativni pristup okolišu A1 Hrvatska predstavila je još 2011. godine kad je u suradnji s Končarom predstavila autonomni sustav za napajanje baznih stanica koje se uz vjetar i sunce napajaju i vodikovim gorivnim člancima. Uz to, 2013. godine u suradnji s Ericssonom predstavili su i sustav PSI kojemu je cilj smanjenje potrošnje električne energije na baznim stanicama. 

Ilijana Grgić / Franjo Maltar