A1 Hrvatska u podatkovni centar ulaže 11 mil. eura

13. listopada 2020.

Igor Grdić, Antonia Kujundžić Velimirović, Tomislav Makar/Foto:A1 Hrvatska

A1 Hrvatska u Zagrebu je počela gradnju novoga, modernog podatkovnog centra koji planira dovršiti 2021., a ukupna vrijednost te investicije je 11 milijuna eura. Podatkovni centar će poslovnim korisnicima, ponajprije onima koji koriste cloud usluge, omogućiti bezbrižno poslovanje s potvrđenom najvišom razinom stabilnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja u Hrvatskoj.

"Nedavne izvanredne okolnosti izazvane koronavirusom i potresom u Zagrebu ubrzale su procese digitalizacije domaćih kompanija i povećale potražnju za cloud rješenjima. Sve veći broj subjekata na tržištu prepoznao je važnost pouzdane infrastrukture, koja im i u najtežim situacijama može osigurati nastavak poslovanja bez poteškoća. Upravo će izgradnjom novoga podatkovnog centra po najvišim svjetskim standardima A1 Hrvatska poslovnim korisnicima osigurati spremnost na krizne situacije i povećanje prometa",  objasnio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatske.

A1 data centar 3D 1 (002) A1 data centar 3D / Foto: A1 Hrvatska 

Centar će se koristiti najmodernijom tehnologijom koja će osiguravati napredne sustave hlađenja, napajanja i sigurnosti. Dizajnom i izvedbom bit će najefikasniji u regiji s maksimalnom energetskom učinkovitošću odnosno optimiziranom potrošnjom električne energije, navodi se u priopćenju kompanije.

"Uz dodatne kapacitete za A1 Hrvatsku i njihove korisnike, novi podatkovni centar omogućit će razvoj tržišta podatkovnih centara u Hrvatskoj. Naime, drugi je podatkovni centar u regiji koji će prema Tier III standardu i službeno certificirati UpTime institut. Energetska efikasnost i učinkovitost odnosno dizajn prate najnovije svjetske trendove koje je kompanija Vertiv Croatia stekla u međunarodnim projektima podatkovnih centara za vodeće svjetske colo i cloud kompanije. Izrazito nam je zadovoljstvo sudjelovati na novome kapitalnom projektu podatkovnog centra te primijeniti stečena znanja i vještine napokon i u Hrvatskoj", izjavio je Igor Grdić, direktor prodaje za središnju Europu te član Uprave Vertiv Croatia.

Uz uštedu na opremi, A1 svojim korisnicima nudi i korisničku podršku 24/7. Kako je objasnila direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama A1 Hrvatska Antonia Kujundžić Velimirović, time korisnici ostvaruju dodatno olakšanje u pripremi planova za nastavak i oporavak poslovanja, koji su zbog nedavnih kriznih situacija postali fokus poslovanja svake kompanije.

.

P.hr/I.G.