Državne tvrtke u proračun moraju uplatiti 60 posto dobiti

30. srpnja 2020.

Foto: Shutterstock

Vlada je obvezala trgovačka društva u državnom vlasništvu na uplatu u državni proračun 60 posto dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu, ostvarene na temelju udjela u temeljnom kapitalu koji pripada Republici Hrvatskoj. Odluka odnosi se na  ACI, Agenciju Alan, Agenciju za komercijalnu djelatnost, APIS IT, Državne nekretnine, Hrvatsku poštu, HEP, Hrvatsku Lutriju, Hrvatske šume, Hrvatski operator tržišta energije, Inu, Janaf, Narodne novine, Odašiljače i veze i Plovput.

S tim da će iznimno agencija Alan u proračun uplatiti 100 posto sredstava s osnove dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu i ta će sredstva biti namjenski korištena za potrebe modernizacije i djelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.  Agencija za komercijalnu djelatnost uplatit će 60 posto i ta će sredstva biti namjenski korištena za poboljšanje materijalnih uvjeta policijskih službenika.

Prema Zakonu o igrama na sreću, Hrvatska Lutrija će svu dobit iz 2019. uplatiti u proračun.

Vlada je dala suglasnost za kredit uz državno jamstvo Jadroplovu kod  Hrvatske poštanske banke, sukladno realizaciji Plana restrukturiranja za razdoblje 2015. - 2019. godine. Iznos kredita i jamstva je 48 milijuna kuna. Rok otplate je deset godina, uključujući jednu godinu počeka, a kamatna stopa 3-mjesečni EURIBOR uvećan za četiri posto godišnje, promjenjivo.

U obrazloženju se uz ostalo kaže da bi izostanak kredita mogao dovesti u pitanje plan restrukturiranja za koji je Vlada dobila odobrenje Europske komisije i u što je već uložila 57 milijuna kuna.

Hina/P.hr