5 tehnika za bolju memoriju

1. veljače 2019.

Foto: Shutterstock

Kao što je tijelu potrebna rekreacija, tako i mozak traži 'trening'. Da bi bio u kondiciji mora redovno vježbati. Ako ga koristite na pravi način, izoštrit ćete memoriju, logiku, pamćenje i fokus. Međutim, ukoliko svoj mozak mučite štetnim kemikalijama, lošim sadržajima sa TV ekrana ili nezdravom ishranom, sposobnost da razmišljate i usvajate nova znanja znatno će opasti.

1.

Što manje gledajte televiziju. Glavni problem kod redovnog gledanja TV programa je što gledatelj ne koristi sve svoje mentalne kapacitete. Nakon određenog vremena neizbježno se osjeća umor i isrcpljenost baš kao nakon napornog treninga s tim što nema nikakvih koristi po zdravlje. Pored toga što svijetlo TV ekrana zrači i šteti očima, loše utječe i na koncentraciju, a remeti i dobar san. Ukoliko ste već TV ovisnik, potrudite se da vrijeme provodite uz kvalitetan program - znanstvene emisije, dokumentarce o povijesti i umjetnosti, sve što pokreće moždane vijuge i logiku.

2.

Budite fizički aktivniji. Pored mentalne vježbe, potrebno je i da ste fizički aktivni. Vježbajte. Trčanje, košarka, vožnja biciklom, duga šetnja, što god vam odgovara i opušta vas. Trening će pročistiti organizam, a val zdrave energije napunit će mozak baterijama i učiniti ga spremnijim za intelektualne izazove. Mnoga istraživanja dokazuju vezu između redovnog vježbanja i mentalnog kapaciteta, produktivnosti i kreativnosti. Hoće li vas cio dan proveden u teretani učiniti pametnijim? Ne baš, ali ukoliko taj isti dan provedete sjedeći bez fizičke aktivnosti, svojoj ćete mentalnoj kondiciji učiniti samo lošu uslugu.

3.

Čitajte zahtjevnije knjige. Ako želite razvijati svoju memoriju, poradite na logici, zaključivanju i bržem razmišljanju, čitajte knjige koje zahtjevaju dodatnu pažnju i fokus. Čitanje klasičnih romana može promijeniti pogled na svijet i oplemeniti i obogati vokabular, ali ‘stručnija’ literatura na vašu mentalnu kondiciju djeluje mnogo konkretnije. Vremenom će stručna i izazovna literatura postati vaša rutina i potreba – hrana neophodna vašem mozgu.

4.

'Ko rano rani... Idite ranije na spavanje, kako biste mogli i ranije ustati. Nespavanje je najgori neprijatelj vašem mozgu, a duže spavanje će vas učiniti još pospanijima. Rano buđenje daje produktivnije sate rada i povećava mentalnu oštrinu. A, ukoliko vas sustigne dnevni umor, kratka pauza za odmor od dvadesetak minuta pravo je osvježenje.

5.

Dajte svojim mislima. Isključite se na trenutak. Eliminirajte svu buku i sve što vas ometa kako biste bili sami sa svojim mislima. Organizirajte svoje misli i prioritete. Na taj način imat ćete bolju sliku o tome što je važno, a što nije. Nebitne stvari vam neće više smetati, a vaš mozak bit će slobodan i rasterećen.

P.hr