Za obrazovanje odraslih 300 milijuna kuna vaučera

24. siječnja 2022.

Foto: Shutterstock

U iduće četiri godine osigurano je 300 milijuna kuna za projekt Provedba sustava vaučera za obrazovanje odraslih, koji započinje 1. travnja 2022. Tim je povodom Zajednica za obrazovanje odraslih Hrvatske gospodarske komore organizirala dvodnevnu konferenciju kako bi povezala sve ključne dionike projekta te informirala svoje članice i zainteresirane ustanove za obrazovanje odraslih o tome kako se mogu akreditirati i postati ustanove u kojima će se moći koristiti vaučer. 

"Vaučerima za obrazovanje moći će se koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im zbog nedostatka vještina prijeti gubitak postojećeg zaposlenja. Dodjelom vaučera osigurava se stjecanje potrebnih vještina na brz i učinkovit način, a naglasak je na individualnim potrebama korisnika koji mogu birati obrazovni program i ustanovu koju žele pohađati. Dodijeljenim vaučerima moći će se koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih", uvodno je pojasnio savjetnik predsjednika HGK Petar Mišević dodavši kako će hrvatsko gospodarstvo ovim projektom dobiti višu razinu kompetencija i znanja i postati globalno konkurentnije.

Petar Mišević Petar Mišević/Foto: HGK

Predsjednik Zajednice za obrazovanje odraslih HGK Ivan Gale kazao je da je Zajednica od početka sudjelovala u donošenju regulative i izradi smjernica te da će biti aktivni i u implementaciji vaučera.

"Ovo donosi svjetliju budućnost u obrazovanju odraslih. Nadam se da ćemo na konferenciji saznati odgovore na sva pitanja koja imamo i vjerujem da nas čekaju veliki i konkretni pomaci u poboljšanju sustava obrazovanja odraslih", rekao je Gale.

Korisnici sustava vaučera bit će nezaposlene osobe

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak naglasio je kako je Zakon o obrazovanju odraslih jednoglasno donesen u Saboru, što dovoljno govori o njegovoj važnosti. "Sretan sam što smo se intersektorski našli u ovoj priči jer naši ljudi, u odnosu na europski prosjek, nisu skloni raditi na sebi i nadgradnji svog obrazovanja. Jedan od glavnih razloga za to jest nedostatak financijskih sredstava. Zato sam siguran da će vaučeri u tom smislu jako dobro doći", poručio je Paljak.

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, detaljnije je predstavio projekt istaknuvši kako će prosječna vrijednost vaučera iznositi 10.000 kuna po osobi, odnosno da se mjerom planira obuhvatiti 30.000 ljudi.

"Korisnici sustava vaučera bit će nezaposlene osobe, od čega minimalno 12.000 dugotrajno nezaposlenih, kao i zaposlene osobe koje su zbog uvođenja novih tehnologija ili prelaska na zelenu proizvodnju i gospodarstvo suočene s mogućnosti gubitka posla ili žele promijeniti karijeru. Trajanje programa obrazovanja putem vaučera ne može biti duže od šest mjeseci, a osoba nakon odobrenja zahtjeva ima na raspolaganju šest mjeseci za njegovu aktivaciju", pojasnio je Vidiš uz napomenu kako se radi o dugoročnoj priči koja će dati novi zamah obrazovanju odraslih u Hrvatskoj.

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, naglasio je kako je iznimno važno da se svi upoznaju s onim što ih čeka.

"Značaj cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, s obzirom na dinamiku kretanja na tržištu rada, vrlo je velik. Ključna je što kvalitetnija i što brža prilagodba potrebama tržišta rada. Ovaj sustav obrazovanja iziskuje veliki trud, ali uz pomoć njega uspjeli smo osposobiti više od 23.000 ljudi. Već godinu dana intenzivno radimo na pripremi provedbe vaučera što je dodatni iskorak u obrazovanju odraslih", poručio je Lončar. 

"Novi Zakon o obrazovanju odraslih dao nam je temelje za razvoj sustava i dobro su ga prihvatile ustanove koje su ključne za njegovu provedbu. Dugo se brusio i donio je veliku euforiju u sustav. Novost dolazi putem inicijative Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i HZZ-a za ozbiljno i sustavno financiranje obrazovanja odraslih. Ovdje su ključne digitalne i zelene vještine i vjerujem da će sve institucije aktivno sudjelovati u ubrzanom razvoju sustava", izjavio je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Unaprjeđenje konkretnih znanja i vještina

Što se tiče kvalitete obrazovnih programa i njihove usklađenosti s potrebama tržišta rada, svi oni moraju biti izrađeni u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom, a HGK sudjeluje kao partner u projektu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada, u vrijednosti od 25 milijuna kuna.

S obzirom na povezanost s tržištem rada, Komora je među svojim članicama provela istraživanje čiji je cilj bilo davanje realnog uvida u potrebe poslodavca o unaprjeđenju konkretnih znanja i vještina postojećih zaposlenika koje bi se mogle unaprijediti konkretnim edukacijama. Time bi se zaposlenicima dala dodana vrijednost na tržištu rada, a tvrtkama omogućile dodatne poslovne mogućnosti i veća konkurentnost.

Inače, prvi dan konferencije posvećen je predstavljanju vaučera te registra HKO-a u izradi i vrednovanju standarda zanimanja, analitičkoj i sektorskoj utemeljenosti standarda zanimanja, izradi standarda zanimanja i predstavljanju novog Zakona o obrazovanju odraslih, dok će drugog dana biti govora o metodologiji izrade standarda kvalifikacija, metodologiji programa obrazovanja odraslih za stjecanje mikrokvalifikacija te djelomičnih i cjelovitih kvalifikacija na razini 2, financiranih putem vaučera i drugih izvora financiranja.

Zajednica za obrazovanje odraslih HGK planira organizirati daljnje radionice kao potporu svojim članicama kako bi se maksimalno olakšao proces implementacije vaučera.

P.hr/I.G.