29. Sabatina: Bolje povezati vinare i vinogradare

8. studenoga 2019.

Foto: Shutterstock

Ovogodišnja 29. Sabatina, tradicionalna proslava završetka berbe grožđa, održava se u hotelu Medena u Segetu, do 10. studenoga. Ovaj će skup imati gotovo 2.000 sudionika, u prvom redu vinara, vinogradara, proizvođača opreme, predstavnika znanstvenih i javnih institucija. Otvorena je uz obilježavanje 100 godina Agronomskog fakulteta u Zagrebu te 100 godina Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo. Uoči početka otvoren je Sajam opreme, alata i repromaterijala za vinogradarstvo i vinarstvo te Burza i izložba vina i proizvoda od grožđa i vina te proizvoda s oznakom Hrvatski otočki proizvod, a organizira je Zadružni savez Dalmacije. Ovo događanje uz brojne radionice karakterizira i bogati stručni program, izlaganja, predavanja, znanstveno-stručni skup te zadružni trenutak. Ispred hotela Medena zasađena je vinova loza kao spomen na Sabatinu.

"Pokušat ćemo se što bolje organizirati i povezati kako bi imali što bolju promociju hrvatskih i dalmatinskih vina s krajnjim ciljem boljeg plasmana naših vina", istaknuo je Lordan Ljubljenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić kazao je da ova znanstvena ustanova, uz svoj temeljni posao nije nikada bila bez izravne suradnje s proizvođačima vina i s lokalnom samoupravom od Iloka pa do Konavala. "Već sljedeće godine nijedan naš znanstvenik neće moći provoditi projekt a da nema službenu potvrdu o suradnji s vinogradarima, vinarima ili njihovim udrugama", istaknuo je dekan Grgić.

Na skupu je priznanje za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva Stanko Ožanić dobio Mladen Gašpar iz Mostara. Priznanje Stjepan Bulić za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva dobila je Danica Tadin iz Kaštela, priznanje Mate Bobanović dobio je Luka Marelić iz Čare, povelju Zlatan Plenković koja se dodjeljuje mladom stručnjaku dobila je Ana Mucalo iz Splita. Priznanje uzornim vinogradarima dodijeljeno je Kaštelanima: Nevenu Vuini, Ivanu Kovaču Mateli i Ivanu Kuzmaniću, a zlatno pero dobio je Mladen Krnić. Priznanje koje se dodjeljuje vinarskoj zadruzi dobio je PZ Lovas, Zlatnu amforu dobio je Agronomski fakultet iz Zagreba, dok je Povelju za promociju vinogradarstva i vinarstva putem umjetnosti posmrtno dobio Vinko Coce.

Na Sabatini se raspravlja o novom Zakonu o vinu, o utjecaju klimatskih promjena na različite aspekte vinogradarske proizvodnje u Hrvatskoj, o virusima, mineralnim tvarima, suvremenim analitičkim tehnikama u kontroli kvalitete vina, o primjerima dobre prakse slovenskog zadrugarstva i o loznom rasadničarstvu u Hrvatskoj. Sudionici se imaju prigodu educirati o kulturi pijenja vina, sljubljivanju vina i sireva, a tijekom programa predstavit će se i monografija Sjaj zadrugarstva u vinogradarskoj Kuni. Uz brojna stručna predavanja i radionice, sudionici će posjetiti i nekoliko OPG-ova i kulturnih znamenitosti u Kaštelima i na Klisu. Šampionska vina bit će proglašena neposredno prije svečane večere koja će se održati u subotu navečer.

Jozo Vrdoljak