Na INA-inom Zelenom pojasu pobijedilo 15 projekata

14. lipnja 2023.

Foto: Pixabay

Uručivanjem nagrada za 15 projekata pobjednicima INA-inog jubilarnog 10. Zelenog pojasa najavljen je početak ozelenjivanja Hrvatske uz potporu INA-e, što je njezin prilog borbi protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena, izvijestili su iz te kompanije.

INA-in program Zeleni pojas namijenjen je svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj s ciljem poticanja zaštite okoliša te promocije održivog razvoja.

Na natječaj za taj program ove je godine prijavljeno 170 projekata, od kojih je za nagrade odabrano 15, koji su usmjereni na gospodarenje otpadom, zaštitu prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti i, napominju iz INA-e, bit će važni u očuvanju okoliša i stvaranju održive budućnosti za sve građane.

Projekte su birali neovisni stručnjaci za održivi razvoj i predstavnici INA-e, ustvrdivši da u Hrvatskoj, s obzirom na broj i kvalitetu prijava, ima "strasti i predanosti koje udruge i ustanove diljem Hrvatske pokazuju prema zaštiti okoliša".

Odabranih 15 projekata pripadaju udruzi Riba ribi "Uspostavljanje sustava za odvajanje biootpada na otoku Unije", Lokalnoj akcijskoj grupi Zrinska gora, Turopolje "Pluća turopoljskog kraja", Udruzi veterana hrvatske ratne mornarice "Ekološka akcija Šolta 2023." i Pčelarskoj udruzi Labin "Jer PČELE su BEEtne!".

Projekti dolazi i iz JU za upravljanje Park-šumom Marjan i ostalim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području grada Splita "Marjan-domestic plants", iz Istarskog veleučilišta "Pametna sortirnica otpada", Amaterske kulturne udruge Žirje "Lokva za budućnost" te Hrvatske gorske službe spašavanja stanica Ogulin "Čista Medvedica".

Dobitnici su još i projekti Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Vrbovec "Prijatelj voda i šuma", Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta "Dica sade više - za stupanj niže", Dječjeg vrtića Obrovac "Smokve i masline", JU Parka prirode Lonjsko polje "Revitalizacija starog voćnjaka u Čigoču", Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije "Zelena snaga", udruge Pčelarstvo online "Rosemarina2404" te Dječjeg vrtića Latica iz Garčina "Kad mojim sokakom pođeš, u zeleni vrtić dođeš".

Direktorica korporativnih komunikacija i marketinga INA-e Tamara Karagity istaknula je da su u INA-i ponosni jer deset godina pomažu zajednici pri realizaciji projekata.

"Program Zeleni pojas prepoznali su mnogi i u partnerstvu smo realizirali više od 130 ekoloških projekata. I ove godine veselimo se novim suradnjama koje će pridonijeti zelenijem okolišu, a osobito onima koje će nam donijeti više zdravih šuma kao ključnih staništa za brojne biljne i životinjske vrste s pozitivnim utjecajem na klimu", poručila je Karagity.

Članovi komisije koji su birali projekte, poput Mirjane Matešić, direktorice HRPSOR-a i Stipe Božića iz Hrvatske gorske službe spašavanja, ocijenili su taj INA-in program važnim i uspješnim jer potiče Hrvatsku da bude čistija i zelenija te širi svijest o potrebi očuvanja prirode.

Nagrađeni projekti će, uz financijsku podršku INA-e u ukupnom iznosu od 53.000 eura, dobiti i pomoć volontera iz INA-ina Kluba volontera.

 

Hina/P.hr