e-Privredni

A+ A A-

Novi pogon za preradu ribe

Canicula, tvrtka u vlasništvu talijanskog poduzetnika Cristiana Serija, otvorila je novoizgrađeni pogon za preradu ribe u radnoj zoni Prisike smještenoj u Općini Muć. 

Canicula u Hrvatskoj posluje već petu godinu. Do sada je godinu dana proizvodila u iznajmljenim i kako kaže Cristian Serija, neuvjetnim pogonima u Tribunju, te u Milni na Braču gdje su mu veliki problem predstavljali nedostatak radne snage i visoki troškovi transporta trajektom. U Milni je imao godišnji promet između 15 i 20 milijuna kuna, da bi zadnjim danom 2015. Canicula prestala proizvoditi na Braču.

Investicija u novi pogon vrijedna je 32 milijuna kuna. Točno 10 milijuna kuna osigurano je sredstvima fonda Europske unije IPARD Mjera 103, dok je 22 milijuna kuna kredit HBOR-a. Pogon je površine gotovo 2000 metara četvornih i smješten je na parceli od gotovo 7000 četvornih metara.

Canicula će u pogonu u najvećoj mjeri proizvoditi slane inćune koje će plasirati na talijansko tržište. Slani inćun Canicula će u velikim posudama plasirati u talijanski pogon obiteljske tvrtke Pesce Azzurro, gdje će se prepakiravati i plasirati u velike talijanske trgovačke lance. 

Tržište je osigurano jer tvrtka njegove obitelji radi robnu marku za najveće talijanske trgovačke lance. “Kapacitet nam je prerada 50 tona ribe dnevno, koji bismo trebali doseći za godinu dana. U pogonu će tada raditi 130 radnika. Plan nam je da tvrtka dosegne promet od oko 35 milijuna kuna”, ističe Cristan Serio.

Canicula već ima svoja tri kamiona prilagođena prijevozu svježe ribe te jednu plivaricu u koju je uloženo 200.000 eura. 

Prema riječima Cristiana Serija, za vrijeme lovostaja na inćuna sirovinu planira osigurati iz Španjolske. “Razvili smo model dostave tako da bi svježi inćun dopremali iz Španjolske za 16 sati. Oko 20 posto prihoda planiramo ostvariti od proizvoda više dodane vrijednosti, a to su marinirani proizvodi od kojih je najatraktivniji carpaccio od inćuna i srdela. Za taj proizvod, bez obzira na zahtjevnost proizvodnog procesa, dostižemo visoku cijenu i imamo osiguranu brzu naplatu. Plasirat ćemo ga u trgovačke lance i ugostiteljske objekte”, ističe Serio.

Nakon uhodavanja proizvodnje, Canicula u ovoj zoni planira izgraditi i drugi proizvodni pogon u kojem će proizvoditi smrznutu plavu ribu. Uglavnom će to biti pakirana sm rznuta srdela. Već je napravljen tunel za smrzavanje te kupljen stroj za zamrzavanje vrijedan 650.000 eura. 

Obitelj Serio se više od 100 godina bavi soljenjem i preradom ribe i morskih plodova. Od 1979. godine kada su registrirali tvrtku Pesce Azzurro, imaju moderan pogon i sjedište u gradiću Cefalù. Tvrtka ima pogone u Albaniji i Tunisu. Pesce Azzurro lider je na talijanskom tržištu u preradi i skladištenju ribljih konzervi. 

                                                                                                                                     Jozo Vrdoljak

 

Hitovi: 937

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb