e-Privredni

A+ A A-

Sigurnost hrane važna za izvoz

U okviru Programa pomoći subjektima u poslovanju s hranom Odjel za kvalitetu Hrvatske gospodarske komore organizirao je besplatnu dvodnevnu 43. HACCP radionicu za voditelje i članove HACCP tima.

Održavanje ovakvih radionica započelo je 2011. godine kako bi se tvrtke koje posluju s hranom upoznale sa zakonodavnim uvjetima na području sigurnosti hrane, njihovim obvezama te sustavom HACCP-a, kaže Nevenka Gašparac, voditeljica Odjela za kvalitetu HGK-a i voditeljica HACCP radionice. “Europsko je zakonodavstvo potrebno razumjeti, stoga ova radionica nastoji sudionicima pojasniti što se od njih traži te koje su njihove odgovornosti u rukovanju s hranom. Također je važna njihova interakcija i razmjena mišljenja radi poboljšavanja sustava sigurnosti hrane. Sigurnost hrane je i gospodarsko pitanje važno za izvoz i povećavanje konkurentnosti. Moramo biti zadovoljni jer hrvatski poslovni subjekti udovoljavaju svim uvjetima u poslovanju s hranom pa se incidenti rijetko događaju”, istaknula je Nevenka Gašparac.

U praktičnom dijelu radionice sudionici su se upoznali s načinima udovoljavanja zakonodavnim uvjetima, praktičnim primjerima iz prakse radi izrade ili kontrole usklađenosti vlastitih sustava upravljanja sigurnošću i sustava sigurnosti hrane temeljenih na HACCP načelima. HACCP je multidisciplinarna aktivnost koja predstavlja analizu opasnosti i obvezna je u poslovanju s hranom.

KS/PV (27.10.2014.)

Hitovi: 1356

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb