e-Privredni

A+ A A-

Predstečajne nagodbe bit će veliko čistilište

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi bit će veliko čistilište poduzeća. Pitanje je koliko će insolventnih poduzeća preživjeti taj postupak, ali sigurno će nestati veliki broj tvrtki koje odavno postoje samo na papiru, rekao je za Privredni vjesnik porezni savjetnik Vlado Brkanić i prodekan Visoke škole za financijski menadžment.

Prema njegovim riječima, da se ranije radilo učinkovitije u stečajnim postupcima ne bi bilo potrebno donositi novi zakon. "Bit će zanimljivo vidjeti rezultate nagodbi za šest mjeseci. Pokrenuta je golema energija za njihovo provođenje, uključena je i Fina i zaposleni u poreznoj upravi, no pitanje je hoće li rezultati biti u skladu s očekivanjima", ocijenio je Brkanić.

Zakon je propisao rok plaćanja od 30 dana, a dopustio je i ugovore s rokom od 60 dana. Ugovaranje s rokom do maksimalnih 360 dana moguće je uz izdavanje ovršnih isprava koje omogućavaju brzu naplatu.

Drugačije je u krizi

Domagoj Sajter, profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, koji je doktorirao na stečajnim postupcima, kaže da je praksa pokazala da su generatori nelikvidnosti upravo najveće kompanije u zemlji. Veliki poduzetnici često donose namjernu odluku da ne žele plaćati na vrijeme, odnosno da će plaćati s visokim odgodama plaćanja. Srednji i mali poduzetnici najčešće nisu namjerno nelikvidni, nego zato što im to nameću veliki igrači. Pitanje je stoga je li trebalo sve poduzetnike staviti pod isti kišobran, jer bi većina poduzetnika vrlo rado plaćala na vrijeme, ali to jednostavno ne mogu jer im veliki poduzetnici (bilo javna, državna poduzeća, bilo privatnici) ne podmiruju svoje obveze.

I u građevinskom sektoru moglo bi doći do velikog pritiska na tvrtke da posluju u skladu s propisanim rokovima plaćanja, smatra Rade Pilipović, generalni direktor tvrtke Hidroelektra-niskogradnja. U građevinskom sektoru mnoge se tvrtke nastoje pridržavati međunarodnih pravila FIDIC, koja predviđaju plaćanje potraživanja u roku od 56 dana. To je funkcioniralo u dobrim vremenima no u aktualnoj krizi mnogi teško ispunjavaju obveze. Pilipović kaže da se ipak primijećuje da je ove godine počelo stanovito uvođenje reda na tržištu, čemu je pridonijela i odluka Vlade da se za naručene investicije uplaćuju avansi od 10 posto ugovorene svote.

Porezni savjetnik Vlado Brkanić dodaje da je velike probleme poduzećima donijela i odluka o oporezivanju dividendi, što je pojačalo ionako visoku poreznu presiju. Porez na dobit sada poduzetnicima od 100 zarađenih kuna ostavlja 65 kuna, dok je ranije ostajalo 80. Oslobađanje od poreza, ako se dobit reinvestira, regulirano je prilično rigidno jer se istovremeno mora povećati temeljni kapital upisom u sudski registar. Kad se taj kapital bude smanjivao, opet postaje oporeziv, ističe Brkanić.

Porezna tajna

Prema njegovim riječima ni objava liste poreznih dužnika nije donijela zadovoljavajući rezultat. "Osim dojma da se nešto važno radi u državi, može se dogoditi kontraefekt", kaže Brkanić. Podsjeća da je porezna tajna jedna od glavnih elemenata povjerenja u poreznom sustavu, a na listu dužnika može se doći zbog banalnih razloga. "Ne štitim one koji su dugi niz godina izbjegavali plaćanje, ali sada na listu može doći netko tko ima dug star samo tri mjeseca. Za veće poduzetnike 300.000 kuna nije velik novac, možda im se neka poslovna aktivnost nije odigrala kako su očekivali, i evo ih već na listi. To im može prouzročiti daleko veću štetu", ocjenjuje Brkanić. Dužnik plaća zatezne kamate, što je dovoljna kazna za kašnjenje u plaćanju obveza. Poduzetnici bi mogli biti natjerani na još veću poreznu evaziju i utaje, kako se ne bi našli na listi srama, zaključio je Brkanić.

Porez na imovinu dodatno će srušiti tržište nekretnina

Najavljeni porez na imovinu, koji će posebno pogoditi nekretnine koje se ne koriste, mogao bi dodatno ugroziti hrvatski građevinski sektor, smatra porezni savjetnik Vlado Brkanić. Tržište nekretnina je gotovo zamrlo, a zbog tog poreza mnogo će novih nekretnina biti ponuđeno na prodaju. To će dovesti do daljnjeg pada cijena, a prodavatelji neće moći vratiti uloženo. Graditeljstvo može biti snažan zamašnjak oporavka gospodarstva, a s novim porezom će se teže pokrenuti, ocjenjuje Brkanić. Kaže da se i u drugim zemljama koje su uvele takav porez, pokazalo da su troškovi ubiranja prilično veliki, a istodobno se ne ostvaruju očekivani porezni prihodi.

(PV/I.V.)
24. listopada 2012.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb