e-Privredni

A+ A A-

Nove željezničke veze Austrije i Hrvatske uz pomoć EU fondova

Prošle godine Hrvatska i Austrija razmijenili su robe i usluga u vrijednosti višoj od dvije i pol milijarde eura. Austrije je četvrti vanjskotrgovinski partner te peto izvozno odredište. U prošloj godini izvezli smo na austrijsko tržište robe za 875,4 milijuna eura, od čega najviše proizvoda od kože i umjetne kože, električnih otpornika, obuće i kabela, dok je uvoz bio gotovo dvostruko većih 1,6 milijardi eura. Najviše smo uvozili obrađenu kožu, naftni plin, drvo i lijekove.

Po investiranju u Hrvatsku, Austrija je sa svojom 4,1 milijardom eura ulaganja drugi najveći investitor, a samo u prošloj godini investitori iz te zemlje uložili su više od 460 milijuna eura u Hrvatsku. Najveći dio tog novca u prošloj godini ušao je u financijsko-bankarski sektor, no raste i broj ulaganja u industrijske pogone. Ako se okrenemo oko sebe, lako ćemo vidjeti neke od 750 austrijskih poduzeća koja posluju na hrvatskom tržištu, među kojima dominiraju bankari i teleoperatori. Austrijske tvrtke u Hrvatskoj proizvode sanitarnu keramiku, betonske i gipsane proizvode, rade u sektoru osiguranja i trgovine. 

Austrija je jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatskoj pri čemu su, uz trgovinsku razmjenu roba i turizam, sektor prometa i željeznica važan dio suradnje rekla je na Hrvatsko-austrijskom gospodarskom forumu predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Forum se fokusirao na razvoj željeznice i logistike i organizirala ga je Hrvatska gospodarska komora u okviru službenoga posjeta predsjednika Republike Austrije Hrvatskoj. „Ulaganja u željezničku infrastrukturu skratila bi put prema Grazu i Beču za dva sata jer je nedopustivo da put od Beča do Zagreba traje danas kao u vrijeme Habsburške Monarhije“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović dodajući da je izgradnjom cestovne mreže u Hrvatskoj duljina željezničkih pruga ostala nepromijenjena. „Planirana su brojna ulaganja u željezničku infrastrukturu, stoga pozivamo tvrtke da sudjeluju u tim projektima“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Alexander Van der Bellen, predsjednik Republike Austrije, ističe kako austrijski ulagači vjeruju u Hrvatsku i njezinu gospodarsku perspektivu. "Oni dugi niz godina rade u Hrvatskoj i njihova se vizija poklapa s vizijom njezina razvoja. Austrijske su tvrtke otvorile 35.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, što je velika brojka", kaže Van der Bellen.

Željeznička industrija u Hrvatskoj zapošljava preko 6000 ljudi i od strateške je važnosti ne samo za naše gospodarstvo, već i razvoj cijele jugoistočne Europe, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. "Ključno nam je pojačati investicije u razvoj pruga za brze vlakove koji bi povezali Dunavsku i Jadransko-jonsku regiju. Jedan od glavnih ciljeva je razviti nizinsku prugu koja bi u cijelosti trebala biti završena do 2030. godine. Iako je stanje željezničkoga sektora u Hrvatskoj trenutno daleko od idealnoga, nude nam se pozamašna sredstva iz EU fondova kojima možemo spojiti Jadran s Dunavom. Za ostvarenje toga nužno je snažnije povezati hrvatsku i austrijsku poslovnu zajednicu“, naglasio je Burilović.

Hrvatska i Austrija imaju puno toga zajedničkoga, a izgradnja zahtjevne željezničke infrastrukture donosi inovativna rješenja, što su već svladale kvalitetne austrijske tvrtke“, kazao je potpredsjednik Austrijske gospodarske komore Richard Schenz, istaknuvši važnost poboljšavanja željezničkih veza prema Luci Rijeka, što će povećati razinu njezinih usluga, a koju će koristiti i austrijski gospodarstvenici.      

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb