e-Privredni

A+ A A-

Prvi MEETEX u Hrvatskoj

U prostorijama HGK - Županijske komore Split predstavljen je MEETEX, prva prava B2B burza hrvatske kongresne incentive-events industrije. Riječ je o prvom takvom događanju u Hrvatskoj koje će se održati od 19. do 21. ožujka 2019. godine u Zagrebu. Na MEETEX-u će se kao izlagači okupiti svi važniji dionici hrvatske ponude poslovnog turizma, a organizatori će dovesti sedamdesetak pažljivo odabranih inozemnih kupaca, prvenstveno iz Zapadne, Sjeverne i Srednje Europe. Uz njih, kako su istaknuli organizatori, očekuje se sudjelovanje još tridesetak domaćih kupaca.

Ranko Filipović, predsjednik Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma i predsjednik Organizacijskog odbora MEETEX-a, kazao je da je ovo prvi događaj ovakve vrste u vezi s poslovnim turizmom u Hrvatskoj. „Zato ga predstavljamo u važnijim gradovima u Hrvatskoj. Riječ je o segmentu koji raste onoliko koliko mu u Hrvatskoj infrastruktura dozvoljava. Za veći rast nedostaje u prvom redu multifunkcionalnih objekata. Međutim ohrabrije to što hotelske kuće proširuju kapacitete i prilagođavaju se potrebama organizatora poslovnih okupljanja. Sve je više i specijaliziranih agencija za ovaj vid turizma. Ovo je turizam koji se događa izvan glavne turističke sezone, a to Hrvatskoj upravo treba. Vidljiv je trend njegova rasta“, ističe Ranko Filipović.

Braco Suljić, direktor MEETEX-a, kazao je kako se na organizaciji radi više od godinu dana i smatra da je dosad napravljeno puno. Radi se o klasičnoj B2B burzi kakvih u svijetu ima dosta, ali ih nije bilo kod nas. Svi iz segmenta turizma s kojima smo razgovarali pozdravili su našu inicijativu. Dovodimo kvalitetne kupce, a termin održavanja smo odredili tako da se ne preklapa s nekim sličnim događanjem u Europi. U organizaciji nam pomažu četiri specijalizirane agencije iz Europe. Prikupljamo i izlagače. Već imamo potvrdu više od 30 izlagača, a bit će ih sigurno još.

Aleksandra Uhernik Đurđek, voditeljica programa MEETEX-a, kaže kako će program osim sastanaka imati i niz zanimljivih događanja. „Imat ćemo i nekoliko motivacijskih govornika koji imaju veliko iskustvo s kongresima, ali nisu sudjelovali u organizaciji događanja“, otkrila je Aleksandra Uhernik Đurđek.

MEETEX će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i uz potporu Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Croatia Airlinesa i kongresnih ureda destinacija.

Jozo Vrdoljak

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb