e-Privredni

A+ A A-

Emirati žele hrvatske proizvode

Hrvatska je prošle godine u Ujedinjene Arapske Emirate izvezla robe u vrijednosti 29,2 milijuna dolara, od čega najviše električnih transformatora, zatim drva i drvnih proizvoda, vojnog oružja, a značajan je bio izvoz slavina, ventila i pokrivala za glavu. U istom razdoblju iz te smo zemlje uvezli robe vrijedne relativno malih milijun dolara, ponajviše keramičkih pločica i željeznih cijevi.

No potencijal izvoza ali i poslovanja na tom bogatom bliskoistočnom tržištu je puno veći, posebice u prehrambenoj industriji, kozmetici i drugim poslovnim granama koje su već tamo, istaknuto je na prošlotjednom Gospodarskom forumu Hrvatska-Ujedinjeni Arapski Emirati koji je u zagrebačkom Hotelu Westin organizirala Hrvatska gospodarska komora u okviru posjeta poslovnog izaslanstva Ujedinjenih Arapskih Emirata Hrvatskoj.

Postoji prostor za snažnije ekonomske odnose

Emirati nude velike mogućnosti za investicije, od prometne infrastrukture, proizvodnje i građevine pa sve do energetike i zdravstva, a hrvatske tvrtke s dugom tradicijom poslovanja na tom tržištu mogu partnerima iz Emirata pomoći da ostvare svoje poslovne ciljeve, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić. “Upravo zato me veseli odličan odziv poduzetnika s obiju strana jer pokazuje želju da se učvrste stara partnerstva i stvore nova. Ovo je jedan od dobrih koraka u našem produbljivanju i razmjeni gospodarske suradnje. Zadnjih nekoliko godina mi u HGK-u posebice tvrtkama iz obrambenog sektora omogućujemo da budu prisutne na tamošnjim sajmovima i na licu mjesta ponude svoje proizvode. Ono što ćemo pokušati organizirati do kraja godine jest sakupiti poslovno izaslanstvo koje bismo zajednički odveli tamo i omogućili zainteresiranima da poboljšaju svoju prisutnost na tom tržištu”, najavio je Barbarić.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić istaknuo je kako vanjskotrgovinska suradnja Hrvatske i UAE raste zadnjih godina i stvorena je solidna baza za poboljšanje odnosa. “Postoji prostor za snažnije ekonomske odnose jer naše tvrtke proizvode provjerene halal proizvode, a naše je tržište obećavajuće za tvrtke iz Emirata jer im otvara brojne prilike i u široj regiji, a ne samo Hrvatskoj. Uvjeren sam da će ovaj sastanak donijeti konkretne projekte i dogovore, a mi u Ministarstvu najavljujemo otvaranje hrvatskog konzulata u Emiratima kako bismo pomogli svima onima koji planiraju poslovati na tom tržištu”, kazao je Petrić.

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb