e-Privredni

A+ A A-

Transparentnije no ne i dovoljno

 

 

Prosječna proračunska transparentnost hrvatskih lokalnih jedinica, mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim internet stranicama se popravlja, pokazuje istraživanje koje već treću godinu za redom provodi Institut za javne financije.

Jedinice lokalne samouprave u prošloj godini su prosječno objavile 3,1 od mogućih pet dokumenata, pri čemu su županije već vrlo transparentne (prosjek 4,6), gradovi su dosta dobri (prosjek 3,7), no općine još uvijek nisu dovoljno transparentne (prosjek 2,8), kaže Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu koja je predstavila ovo istraživanje. “Usprkos relativno dobro izgledajućim prosjecima i dalje je, nažalost, preveliki broj izrazito netransparentnih lokalnih jedinica. Četiri grada - Gospić, Imotski, Valpovo i Vrgorac - i čak 39 općina nisu objavili ni jedan od traženih proračunskih dokumenata, a još sedam gradova i 50 općina objavili su tek po jedan”, upozorava Mihaela Bronić.

Kao i prethodnih godina, među najtransparentnijim lokalnim jedinicama ima i onih s malim brojem stanovnika poput Ribnika i Dekanovca kao i onih s niskim prihodima po stanovniku poput Jarmine i Đelekovca. Među onima koji su najnetransparentniji ima i onih s vrlo visokim ukupnim prihodima i prihodima po stanovniku, poput Sutivana, Šolte, Dugopolja i Bola.

Prosječna ocjena 3,1

Institut za javne financije analizu je provodio od studenoga prošle do ožujka ove godine, a analizirano je jesu li jedinice lokalne samouprave objavile na svojim web stanicama godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017. godinu.

U istraživanju nisu detaljnije analizirani sadržaji tih dokumenata. Kako kaže ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott, objava pet proračunskih dokumenata na mrežnim stranicama lokalnih jedinica ne podrazumijeva ni njihovu apsolutnu proračunsku transparentnost, niti apsolutnu odgovornost njihovih vlasti. “Objava dokumenata znači da se lokalne jedinice barem pridržavaju zakona o proračunu te o pravu na pristup informacijama i prvi je korak prema potpunijoj proračunskoj transparentnosti kao neophodnom preduvjetu za značajniju participaciju građana u odlučivanju o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava”, dodaje Katarina Ott.

Prosječna transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu se poboljšava. Istraživanje koje je provedeno 2015. godine imalo je prosječnu ocjenu 1,8, godinu kasnije ona je porasla na 2,4, a sada iznosi 3,1.

Najtransparentnija Primorsko-goranska županija

Promatrano po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnija je Primorsko-goranska, a slijedi je Karlovačka županija, dok su najmanje transparentne Splitsko-dalmatinska, Ličko-senjska, Zadarska i Osječko-baranjska županija. 

Oko 30 posto jedinica je objavilo isti broj, a 13 posto čak i manje dokumenata nego u prošlom ciklusu istraživanja. U ovom je ciklusu samo jedna lokalna jedinica (Općina Lovinac) objavila čak tri dokumenta manje nego u prethodnom.

Veliki broj jedinica – 10 županija, 21 grad i pet općina – zadržalo je najvišu razinu transparentnosti, gotovo polovina lokalnih jedinica objavila je više dokumenata nego u prethodnom ciklusu istraživanja, a četiri općine – Fužine, Gornja Stubica, Marija Bistrica i Tučepi – su s nule u oba prethodna ciklusa skočile na čak pet objavljenih dokumenata.

Povećanje dijaloga središnje vlasti s lokalnom samoupravom, koje ćemo pretvoriti u komunikaciju koja će se održavati dva puta godišnje, sigurno pomaže daljnjem rastu transparentnosti i suradnje, smatra ministar financija Zdravko Marić. “Strategijom regionalnog razvitka, a i kroz prijedlog novog zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, želimo osigurati adekvatnu razinu fiskalne decentralizacije. Uskoro kreće javna rasprava o ovoj temi i vjerujem da će mnogi građani i predstavnici lokalnih vlasti u njoj sudjelovati. Cilj nam je pojednostaviti i učiniti transparentnijom raspodjelu sredstava i istodobno osigurati veću pravednost i jače fiskalne kapacitete jedinica lokalne samouprave”, pojašnjava Marić dodajući kako će se ovaj zakonski tekst naći u redovnoj proceduri ove jeseni u dva čitanja te vjeruje da će to biti dovoljno vremena za pripreme svih za proračun za 2018. godinu.

Lovro Kuščević, ministar uprave, ističe kako politička stabilnost jamči provođenje mjera koje te jedinice lokalne samouprave moraju odraditi za svoje žitelje. “Izmjenama zakona kojima će se osigurati sigurnije i jednostavnije upravljanje na lokalnoj razini osigurat će se i smanjivanje korupcije koja je osobito prisutna na lokalnoj razini”, smatra Kuščević.

Male jedinice, a dobro rade

Manica Hauptman, ekonomska savjetnica u Predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj, je mišljenja kako Hrvatskoj treba reforma javne administracije. “EK traži i smanjenje rascjepkanosti i okrupnjavanje kako bi jednostavnija struktura donošenja odluka smanjila teritorijalne razlike i poboljšala učinkovitost, posebice u onim sredinama koje nemaju dobre kapacitete. Jednako je važno i planiranje poračuna, a i sami građani moraju raditi na financijskoj pismenosti kako bi mogli sudjelovati u donošenju odluka”, smatra Manica Hauptman.

Goran Pauk, župan šibensko-kninski, ističe kako regionalni ustroj treba ostati ovakav. “Radimo najkvalitetnije moguće s ovlastima koje imamo, i otvoreni smo i spremni biti na usluzi našim građanima”, dodaje Pauk.

Kako mogu dobro raditi i male jedinice lokalne samouprave, govorila je na vlastitu primjeru Štefica Sirutka, volonterka načelnica Općine Đelekovec. “Mi dijelimo pročelnicu za financiranje sa susjednom općinom, a komunalnog redara s još njih dvije. No kako smo svi i sami komunalni redari i znamo tko gdje i što radi, sami prijavljujemo i prekršitelje. Ono čime se također možemo pohvaliti jest i to da smo u grupi najboljih po broju visokoobrazovanih, što je za one koji se žele kvalificirati za sudjelovanje u projektima izuzetno važno”, kaže Štefica Sirutka. 

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb