e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

EBAN Winter University: Prilika za test ideja i izravan kontakt s investitorima

Međunarodni poslovni anđeli žele investirati u Hrvatsku, no jednako tako velikoj većini poduzetnika koji pokreću poslove lakše je otići na neka druga tržišta razviti svoje projekte. Upravo o tim temama i mogućnostima kako poboljšati priliku za domaće poduzetnike govorilo se među poslovnim anđelima i poduzetnicima koji su sudjelovali na dvodnevnoj konferenciji EBAN Winter University 2016 koja je održana u Zagrebu. 

Konferencija je okupila više od 1700 sudionika - među kojima je više od 100 predstavnika start-upa, 400 poslovnih anđela i oko 500 studenata iz Hrvatske i svijeta, a organizirali su ga udruženje hrvatskih poslovnih anđela CRANE te Grad Zagreb i Europska mreža poslovnih anđela EBAN. Poslovni anđeli u Europi i u Hrvatskoj su inovativni i uspješni poduzetnici koji financiraju start-up projekte ulazeći u njihove vlasničke udjele i pružajući im podršku u razvoju i komercijalizaciji projekata koji pridonose i razvoju gospodarstva u zemlji gdje se razvijaju, ističe predsjednik CRANE-a Davorin Štetner. “Konferenciju EBAN u Zagrebu organizirali smo kako bismo skrenuli pažnju na potrebu promjena uvjeta poslovanja i na inovativnost mladih poduzetnika koja kod nas postoji. Smatramo da njihove ideje privlače zanimanje investitora i znamo da će konferencija mnogima donijeti nove ugovore i kapital za razvoj projekata”, ističe Štetner.

Hrvatska čini sve što može da bi ojačala svoje gospodarstvo te je spremna i voljna sudjelovati u europskom poduzetničkom sustavu za stvaranje nove dodane vrijednosti, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvarajući konferenciju. “U današnje vrijeme jako je važna poduzetnička klima i djelovanje poslovnih anđela, pa se i Hrvatska trudi pozicionirati kao pogodna lokacija za investicije. No poduzetnici moraju računati na remetilačke faktore poput brzih promjena koje se događaju u svijetu i koje nalikuju kaosu. To može biti prilika za mnoge mlade koji sada studiraju, pogotovo ako se kreiraju i organiziraju sustavi za prepoznavanje novih poslovnih modela temeljenih na digitalnim tehnologijama. Hrvatska ima brojne prednosti poput kvalitetnog visokog obrazovanja, no treba brinuti o potrebama poduzetništva, poboljšati uvjete za poslovanje i osigurati da mladi ostanu u Hrvatskoj”, naglasila je Kolinda Grabar Kitarović.

Jedna od vodećih europskih poslovnih anđelica i predsjednica EBAN-a Candance Johnson ističe kako EBAN vjeruje u Hrvatsku i njezino posebno mjesto u izgradnji europske budućnosti. “Vlade određuju politiku i bave se regulativom, no poduzetnici moraju učiniti sve što mogu da surađuju i stvore borbeni stav za bolju Europu. Privilegija i čast je pratiti Hrvatsku na njenom putu u Europi i svijetu u stvaranju novih obzora, što Hrvatska dokazuje svakim novim globalno prihvaćenim start-up projektom”, poručila je Candance Johnson.

Poduzetnik je ambiciozan i spretan, a spretnost mu je potrebna jer će izbjegavati mnoge ljude kojima je dužan novac, istaknuo je jedan od motivacijskih govornika na konferenciji Bruce Dickinson, poslovni anđeo, ali i pjevač Iron Maidena te uspješni poduzetnik. S vremenom će poduzetnika to skakutanje s jedne nesigurne točke na drugu dovesti na čvrsto tlo jer je njegova ideja u osnovi dobra. Da bi to postigao, poduzetnik ne smije nikad odustajati. Zato nikad ne odustajte. Kad i propadnete, a propast ćete, to nisu zatvorena vrata, nego nova otvorena vrata koja ustvari vode u nove pothvate”, zaključuje Dickinson.

U nas je lako započeti poslove, no teško ih je voditi, kaže jedan od poslovnih anđela i suvlasnik nekoliko start-upa Hrvoje Prpić. “Nisu problem porezi koji se spominju kao veliki problem nego prevelika birokracija, štambilji, odlasci kod javnog bilježnika, prijave izvještaja. To su puno veći problemi nego bilo što drugo. Mislim da je dobra ideja Hitroreza koja je krenula prije nekoliko godina i zbog koje su napravljeni neki koraci, ali još uvijek se puno toga može učiniti kako bi se uvjeti poslovanja kod nas poboljšali. Kada bismo uspjeli načiniti promjene, mogli bismo zadržati i ljude i poslovanje u Hrvatskoj, no to prekasno činimo. Broj ljudi koji odlazi, primjerice, u Veliku Britaniju ili Irsku je velik. Kada ode 50.000 ljudi, odlazak novih je sve lakši jer niste tamo prvi. 

Najbolji start-up 45HC

Kraj dvodnevne konferencije obilježilo je proglašenje pobjednika Zagreb Connecta. Proglašenju su prethodila tri iscrpna dana u kojima su finalisti pripremali prezentacije i brusili svoje prezentacijske sposobnosti tijekom radionica te se nakon toga imali priliku predstaviti poslovnim anđelima na pozornici dvorane Lisinski. Na žiri su posebni dojam je od 20 finalista ostavili oni iz Hrvatske, Velike Britanije i Slovenije. Nanodiy, start-up koji omogućava stvaranje printanih otisaka na bilo koji tekstilni materijal, za svoju ideju osvojio je treće mjesto i novčanu nagradu od 7000 eura. Uz to, taj je start-up svojom idejom privukao pažnju medijske kuće NovaTV koja im je dodijelila posebnu nagradu, promo-paket u trajanju od godine dana koji će im pomoći u budućem djelovanju. Jednu od nagrada dodijelila je i publika koja je imala mogućnost glasovanja preko službene aplikacije konferencije. Ovu nagradu u vrijednosti od 5000 eura osvojio je također Nanodiy. Drugu nagradu i 10.000 eura osvojio je Gowaft iz Velike Britanije, čija ideja predstavlja novi inovativni način za prenošenje teških predmeta po gradu. Najzanimljiviju ideju, prema mišljenju žirija, imao je start-up 45HC koji dolazi iz Slovenije i koji je nagrađen prvim mjestom i novčanom nagradom od 20.000 eura. Ova digitalna kompanija za prijenos tereta preko oceana s učinkovitom logističkom mrežom je, uz prvo mjesto, osvojila i put u Silicijsku dolinu. Suorganizator konferencije, Grad Zagreb dodijelio je i posebnu nagradu od 5000 eura start-upu Vollo. Osim novčane nagrade, osvojili su i jednogodišnji program predinkubacije/inkubacije u Tehnološkom parku Zagreb. Uz to, pobjednik Zagreb Connecta, u partnerstvu s Veleposlanstvom Republike Izrael u Hrvatskoj, putuje u Tel Aviv gdje će se upoznati sa zajednicom start-up tvrtki u Izraelu.

Dobitnici nagrada

•       Put u Silicijsku dolinu za dvije osobe iz tima, networking program u trajanju od 7 dana - 45HC

•       Put u Tel Aviv, upoznavanje sa start-up zajednicom u Izraelu, u suradnji s partnerom Izraelskim veleposlanstvom u Hrvatskoj - Vollo

•       Nagrada publike u iznosu od 5000 eura, gledatelji su glasovali putem službene aplikacije konferencije – Nanodiy

•       Nagrada medijskog pokrovitelja NovaTV – promotivni oglašivački paket - Nanodiy

•       Nagrada brončanog sponzora Microsoft u iznosu od 25.000 dolara (Azur paket) - TinitusOFF

•       3. nagrada u iznosu od 7000 eura - Nanodiy

•       2. nagrada u iznosu od 10.000 eura - Gowaft

•       Posebna nagrada Grada Zagreba u iznosu od 5000 eura i jednogodišnji program predinkubacije/inkubacije u Tehnološkom parku Zagreb - Vollo

•       1. nagrada u iznosu od 20.000 eura - 45HC

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb