e-Privredni

A+ A A-

Svinjogojstvo - stvaranje linijske proizvođačke organizacije

Da je proizvodnja u Hrvatskoj proteklih 25 godina postala izrazito nepoželjna aktivnost, možda se najbolje vidi u segmentu poljoprivredne i stočarske proizvodnje, a naročito u svinjogojstvu.

Svinjogojska proizvodnja je nekoć činila gotovo 15 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje Hrvatske, odnosno 36 posto stočarske proizvodnje. Od nastanka samostalne hrvatske države, prema gotovo svim parametrima, svinjogojstvo je na nanižim razinama ikada. Domaća proizvodnja svinjskog mesa danas zadovoljava između 25 i 30 posto domaćih potreba. Umjesto da proizvodi oko 2,4 milijuna tovnih svinja, koliko je godišnje potrebno hrvatskom tržištu, kod nas je taj broj pao na oko 600.000 svinja. I kako je netko ovih dana ironično primijetio: hrvatsko svinjogojstvo lošije je stajalo valjda jedino u doba osmanskog vladanja ovim prostorima.

I dok se sve manje uzgaja i proizvodi, sve se više uvozi. Konkretno, uvozimo u vrijednosti 1,375 milijardi dolara, dok je izvoz simboličan. To su katastrofalni podaci usporedimo li ih s devedesetim godinama prošloga stoljeća kada smo imali pozitivan izvozni trend. Samo ovih nekoliko podataka dovoljno ilustrira sadašnje stanje u hrvatskom svinjogojstvu, i stoga je dobrodošla svaka inicijativa koja može unaprijediti ovaj sektor. Svjesni da samo udruživanjem i okrupnjavanjem proizvodnje mogu biti konkurentni na otvorenom tržištu, svinjogojci Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije krenuli su s osnivanjem linijske proizvođačke organizacije - strukovne grupacije svinjogojske proizvodnje, a inicijalni skup održan je nedavno u Hrvatskoj gospodarskoj komori-Županijskoj komori Osijek.

Poticaj države

Povod im je, kako kaže jedan od inicijatora  Dario Periškić, svinjogojac iz Vukovarsko-srijemske županije, bila želja da aktivno sudjeluju u kreiranju poljoprivredne politike kao i u rješavanju nagomilanih problema u svinjogojstvu.

“Problema je previše, od niske otkupne cijene do prekomjernog uvoza. Samo prošle godine prodajna cijena je bila oko jedan euro po kilogramu. Mi s takvom cijenom ne možemo opstati i zato nam treba pomoć države. Uostalom, svinjogojci iz država EU-a imaju pomoć svojih matičnih država, jedino je mi nemamo”, kaže Periškić koji na svom imanju drži 180 krmača, 60 nazimica i pripadajući tov od 1200 tovljenika. Inicijativi se odmah priključilo 15 svinjogojaca iz Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, očekuje se i pristupanje svinjogojaca iz Osječko-baranjske, ali i ostalih županija diljem Hrvatske. Osnivanje linijske proizvođačke organizacije podržale su županije, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora.

“Trenutačno imamo šest proizvođačkih organizacija koje su odobrene u Ministarstvu i to tri u sektoru voća i povrća i tri u sektoru mlijeka i mesa. Podržavamo i ovu organizaciju kako bismo se udružili u proizvođačku organizaciju, koncentrirali svoje proizvode i lakše ih plasirali na tržište. Ministarstvo poljoprivrede uskoro otvara natječaj u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj upravo za operativne troškove za subvencioniranje operativne organizacije”, tvrdi Tugomir Majdak, zamjenik tehničkog ministra poljoprivrede dodajući kako proizvođačka organizacija, da bi bila odobrena, mora priložiti statut i plan poslovanja u narednih pet godina.

Za ustrojstvo i početnu fazu rada svake proizvođačke organizacije u okviru ove start-up mjere osigurano je do 100.000 eura godišnje. Zamjenik ministra očekuje i u drugim sektorima ustrojavanje proizvođačkih organizacija, a inicijative već postoje u ratarskoj proizvodnji, ovčarstvu i kozarstvu te pčelarstvu.

“Priča s proizvođačkim organizacijama napreduje i nadamo se da će uz potporu Ministarstva, kako nacionalnom tako i EU-a, one zaživjeti i kvalitetnije pozicionirati naše poljoprivredne proizvođače na tržištu. Čim završe s ustrojem, u roku od dva mjeseca možemo očekivati odobrenje Ministarstva”, zaključuje Majdak.

Mijenjati zakone i razvijati tržište

Iz HGK-ŽK Osijek je prihvatio inicijativu strukovne grupacije svinjogojske proizvodnje da u organiziranju proizvodnje napravi korak naprijed, i poslovanje uskladi s propisima EU-a.

“Osnivanje proizvođačke organizacije zasigurno je dobar iskorak u udruživanju i apliciranju za sredstva EU-a i dakako jačanju konkurentnosti hrvatskoga svinjogojstva. Ministarstvo poljoprivrede mora napraviti veći iskorak u sanaciji stanja svinjogojske proizvodnje, iznaći odgovarajuće mjere ekonomske politike koje bi trebale proizvodnju dići na veću i zadovoljavajuću razinu. Nedopustivo je da sada imamo trećinu proizvodnje dok smo devedesetih bili izvozno orijentirani i dostatni za domaće potrebe”, upozorava Ernest Nad iz osječke Komore.

Svu pomoć u radu ovog projekta obećala je i Osječko-baranjska županija. “Ako se samo 1000 OPG-ova uključi u ovaj program, ako im se zajamči tehnologija i tržište, siguran sam da će ovaj projekt uspjeti. U Hrvatskoj, međutim, nije dovoljno napraviti samo kvalitetnu organizaciju; moramo jako puno toga učiniti da dobijemo konkurentan proizvod. Moramo mijenjati naše zakone i propise o kvaliteti hrane, moramo razvijati tržište gdje se u stvari dobiva bitka za cijeli sektor i za ovaj projekt”, smatra osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak.

Unatoč svesrdnoj pomoći koju proizvođačkoj organizaciji u osnivanju nude državne institucije, interes svinjogojaca iz Osječko-baranjske županije na njezinu predstavljanju u Osijeku nije bio zamjetan. Ili nisu bili zainteresirani, ili ih je zaista tako malo preostalo.  

Radi se na pravilnicima

Mijenjati zakone nije potrebno već će se odraditi dio poboljšanja pravilnika, kaže Tugomir Majdak, zamjenik tehničkog ministra poljoprivrede, odgovarajući na stalna upozorenja kako treba mijenjati zakone. “Pod proizvođačkom organizacijom se može provući i dio prerade, kao što se to čini u Istri, tako da i oni imaju realnu šansu biti priznati od Ministarstva poljoprivrede. Nama je cilj kako u dijelu proizvodnje, tako i u dijelu prerade poticati sve one proizvođače i prerađivače koji će pozicionirati i koncentrirati svoje proizvode i tako ih plasirati na tržište te kvalitetno poslovati”, rekao je Majdak.

Svetozar Sarkanjac

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb