e-Privredni

A+ A A-

Brodosplit gradi stupove za Pometeno Brdo

Brodogradilište Brodosplit ugovorilo je za domaćeg naručitelja Končar-Inženjering za energetiku i transport izradu čeličnog stupa za vjetroagregat snage 2,5 megavata.

Stup će biti visok 78,6 metara, s promjerom u bazi od 4,2 metra, na vrhu 2,9 metara, a bit će instaliran na vjetroparku Pometeno brdo kraj Konjskog u blizini Dugopolja. Zahvaljujući stroju, tzv. savijačici, čelični limovi oblikuju se u profile u samo 20 minuta, a cijeli će stup biti sastavljen od 29 profila različitoga promjera i debljine limova. Zbog veličine, stup će se transportirati u četiri komada te spajati na mjestu polaganja.

“Nakon isporuke 20 stupova za vjetropark Jelinak iznad Trogira, koje je Brodosplit isporučio 2012. godine za španjolsku tvrtku, projekt izgradnje stupa za domaćeg naručitelja posebno raduje, tim više jer je vjetroelektrana Pometeno Brdo prva gotovo potpuno domaća vjetroelektrana i projekt na kojem su po prvi puta korišteni vjetroagregati proizvedeni i dizajnirani u Hrvatskoj”, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

(PV)
24. lipnja 2014.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb