e-Privredni

A+ A A-

Započela isplata drugog dijela potpora poljoprivrednicima

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s isplatom drugog dijela izravnih potpora koje su za 2013. godinu odobrene za 96.785 poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je o 1,2 milijarde kuna iz državnog proračuna za regionalno plaćanje (koje uključuje oranice, livade i pašnjake, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan) i premije (za krave dojilje, ovce i koze). Novac će u sljedećih nekoliko dana biti isplaćen na žiro račune korisnika, čime završava isplata za 2013. godinu.

Poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju porezni dug, odobreni iznos izravne potpore umanjen je za iznos dugovanja, sukladno evidenciji Porezne uprave, a od tzv. prijeboja dugovanja izuzeta su poljoprivredna gospodarstva koja se nalaze u područjima zahvaćenim poplavom.

Od ulaska Hrvatske u EU, isplate izravnih potpora obavljaju se dva puta godišnje. Tijekom veljače ove godine isplaćen je prvi dio izravnih potpora (regionalno plaćanje i premije) u ukupnom iznosu od 1,03 milijarde kuna. Financirao se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi – ukupno 713 milijuna kuna (sva predviđena EU sredstva), dok je istovremeno iz državnog proračuna isplaćeno 317 milijuna kuna, odnosno ukupan raspoloživ iznos državne pomoći za osjetljive sektore (šećerna repa, rasplodne krmače, mliječne krave, duhan i maslinovo ulje) te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana poljoprivreda; teži uvjeti gospodarenja te izvorne pasmine i zaštićeni kultivari).

Od 9. lipnja su preko zaštićene mrežne aplikacije AGRONET poljoprivrednicima dostupne Odluke o ostvarivanju prava na izravna plaćanja za 2013. godinu (regionalno plaćanje), kojima svaki korisnik može pristupiti pomoću svog korisničkog imena i zaporke te preuzeti odluke za svoje gospodarstvo. Ako korisnici nisu u mogućnosti sami pristupiti AGRONET-u, mogu to učiniti putem regionalnih ureda Agencije za plaćanja u svim županijama (potrebno je osobno doći s korisničkim imenom i zaporkom za pristup AGRONET-u). Na odluku korisnik ima pravo podnijeti prigovor povjerenstvu u Agenciji za plaćanja u roku od 30 dana od dostave odluke putem AGRONET sustava, odnosno od 9. lipnja 2014.

(PV)
12. lipnja 2014.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb