e-Privredni

A+ A A-

Objedinjen informacijski sustav katastra i zemljišnih knjiga

U Ericssonu Nikola Tesla svečano je zatvoren 4,2 milijuna kuna (553.000 eura) vrijedan projekt kojim je razvijen One Stop Shop (OSS) za Zajednički informacijski sustav (ZIS) zemljišnih knjiga i katastra financiranog putem IPA 2008 programa Europske unije za Hrvatsku. Projektom je provedeno i 14 tečajeva za korištenje i administriranje OSS sustava za zaposlenike Ministarstva pravosuđa, Državne geodetske uprave i njihovih dionika.

Osim toga, kroz projekt je u rad ZIS-a uključeno dodatnih 11 zemljišnoknjižnih i 11 katastarskih ureda (10 posto ukupnog broja ureda). One Stop Shop kao jedinstveno uslužno mjesto za Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra omogućuje poboljšanu kvalitetu i brzinu pružanja usluga upisivanja u registar nekretnina ključnih dionika i građana. Projekt je proveo Ericsson Nikola Tesla u konzorciju s lokalnom tvrtkom Infodom i slovenskom tvrtkom IGEA, a glavni su korisnici Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava.

Uspostavom OSS-a javna isprava može se dobiti u bilo kojem uredu neovisno koja je institucija nadležna za nekretninu, što dovodi do znatne uštede vremena i resursa građana. Kroz OSS servis, javni bilježnici će izdavati javne isprave i predavati zahtjeve, čime će se dodatno rasteretiti institucije i spremno odgovoriti na pojačani zahtjev za javnim ispravama uslijed razvoja tržišta nekretnina, a omogućit će se i izdavanje digitalno potpisane javne isprave, što će, u konačnici, u potpunosti izbaciti papir.

Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa, istaknula je da se uvođenjem Zajedničkog informacijskog sustava planira povećati razina pravne sigurnosti, pojednostavniti poslovne procese, osigurati usklađenost podataka, poboljšati odnose s korisnicima te povećati brzinu i kvalitetu pružanja usluga. Danko Markovinović, ravnatelj Državne geodetske uprave, ustvrdio je da je završetak ovog projekta otvara novu epohu u radu katastra i zemljišne knjige. „Upravo će ovaj novi model dostupnosti podataka katastra i zemljišne knjige biti pokretač i velika podrška gospodarskom oporavku naše države, u smislu brže i efikasnije distribucije podataka te realizacije poslovnih procesa. Ovaj je projekt izvrstan primjer kako su iskorištena sredstva europskih fondova, zahvaljujući suradnji Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave“, dodao je Markovinović.

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikola Tesla istaknula je da ovaj projekt predstavlja Hrvatsku kao zemlju znanja u kojoj stručni i inovativni ljudi realiziraju projekte visoke dodane vrijednosti, pridonoseći napretku i dobrobiti naše zemlje i Europske unije u cjelini. „Svjesni smo da bez učinkovite javne uprave u službi građana i poduzeća teško možemo postići razinu konkurentnosti koja će nam omogućiti opstanak na globalnom tržištu. Zato nam je posebno drago da naši partneri u Ministarstvu pravosuđa i Državnoj geodetskoj upravi to prepoznaju te pokazuju da zajednički možemo napraviti značajne pozitivne pomake“, rekla je Gordana Kovačević.

Uzvanici su u prostorima Ericssona Nikola Tesla posjetili i Tehnološki put na kojem su im predstavljene inovativne tehnologije i rješenja na praktičnim primjerima ostvarenih projekata kao dio šire vizije umreženog društva budućnosti.

(PV)
4. lipnja 2014.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb