e-Privredni

A+ A A-

Šveđani uložili u Hrvatsku 741 milijun eura

Ukupna investicija švedskih kompanija u Hrvatsku od 1993. iznosila 741 milijuna eura, što Švedsku čini dvanaestim najvećim stranim investitorom u hrvatsko gospodarstvo, pokazala je analiza tvrtke Bisnode, na na službenom predstavljanju  Švedskog poslovnog kluba (SBC).

Udrugu je u ožujku formalno osnovalo devet švedskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj - ABB, Astra Zeneca, Bisnode, Ericsson Nikola Tesla, IKEA, Oriflame, Saab, Securitas i Tele2, u suradnji s veleposlanstvom Švedske i švedskim trgovinskim vijećem Business Sweden. Kao predsjednica kluba izabrana je Katarina Fulir, direktorica sektora pravnih i regulatornih poslova, društveno odgovornog poslovanja i sigurnosti u tvrtki Tele2.

Prema statistikama nešto manje od 50 švedskih kompanija u Hrvatskoj zapošljava oko 9 tisuća osoba i ostvaruje prihod od 900 milijuna eura. Istraživanje o percepciji Švedske u Hrvatskoj, koju je za SBC, provela agencija Ipsos u studenom 2018., pokazalo je da se 74 posto ispitanika osjeća dobro kad kupuje proizvode iz Švedske, 77 posto prepoznaje da švedske tvrtke ulažu u društveno odgovorno poslovanje i okoliš, a 81 posto smatra da kompanije iz Švedske ulažu puno u svoje zaposlenike i zajednicu.

Inicijativa za osnivanje Švedskog poslovnog kluba u Hrvatskoj proizašla je iz Strategije izvoza Švedske iz 2015. godine u kojoj je predviđeno formiranje globalne Team Sweden platforme i lokalne prilagodbe u zemljama u kojima djeluju švedska veleposlanstva koja su i odgovorna za lokalnu provedbu. Cilj platforme Team Sweden i Švedskog poslovnog kluba je unaprijediti i olakšati poslovne interese svojih članova kroz stvaranje sinergije među članovima. SBC želi povećati razinu industrijske suradnje između Hrvatske i Švedske i sudjelovati u zagovaranju politika koje doprinose jačanju slobodne i konkurentne trgovine te poštene poslovne prakse.

U Švedski poslovni klub pozvane su sve švedske tvrtke, ali i druge kompanije koje imaju interese u Švedskoji ili su u sinergiji sa švedskim kompanijama i njihovim vrijednostima kao što su ravnopravnost, poštovanje ljudskih prava, transparentnost, održivost, društvena odgovornost i bez tolerancije za korupciju.

PV/KS

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb