e-Privredni

A+ A A-

Hrvatski proizvođači poljoprivrednih strojeva u Bologni

 

 

 

 

 

Hrvatska gospodarska komora je u suradnji s osječkim Klasterom poljomehanizacije organizirala zajedničko predstavljanje hrvatskih izlagača na 43. Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije EIMA 2018, koji se održava u Bologni u Italiji. 

Na zajedničkom izložbenom prostoru svoje proizvode predstavile su hrvatske tvrtke  Hittner iz Bjelovara, proizvođač  poljoprivrednih i šumskih traktora i kosilica,  Megametal iz Nedelišća, proizvođač traktorskih priključaka, Klaster poljomehanizacije putem kataloga svih proizvođača koje okuplja, POD iz Dežanovca, proizvođač opruga za poljoprivredne strojeve, i Hidraulika Kutina iz Kutine, proizvođač hidrauličnih dijelova. Sve tvrtke članice su Klastera poljomehanizacije s kojim HGK ima dugogodišnju suradnju na zajedničkoj promidžbi poljoprivredne mehanizacije.

Kontinuiranim izlaganjem tvrtke proizvođači poljoprivredne mehanizacije postale su prepoznate na stranim tržištima, rekla je Gordana Ribarić iz Sektora za industriju HGK. "Sajam EIMA pruža mogućnost predstavljanja proizvoda hrvatske poljoprivredne mehanizacije tržištu Italije, šire mediteranske regije kao i tržištu zemalja sjeverne Afrike, koje gravitira ovome sajmu", dodala je Gordana Ribarić.

Tijekom trajanja sajma održano niz sastanaka s predstavnicima inozemnih udruženja poljoprivredne mehanizacije iz Italije - Federunacoma, Turske - Tarmakbir i s predstavnicima sajma poljoprivredne mehanizacije Sima iz Francuske i Agrosalon iz Rusije.

Direktor Klastera poljomehanizacije Željko Erkapić ističe kako su sajmovi i dalje nezamjenjiv kanal i način za prodaju poljoprivredne mehanizacije. „To je oprema koju nije lako prodati drugim načinom. Radi se o proizvodima koje potencijalni kupac ili zastupnik mora moći fizički vidjeti. Zahvaljujući nastupima na inozemnim sajmovima tvrtke proizvođači poljoprivredne mehanizacije sada izvoze preko 70% svoje proizvodnje i ovaj udio se i dalje povećava,“ kaže Erkapić.

Sajam EIMA je bienalan i iza hannoversko sajma Agritechnica drugi je europski sajam poljoprivredne mehanizacije po važnosti i veličini, naročito značajan za europsko južno područje Mediterana i zemlje sjeverne Afrike. Sajam prati čitav niz popratnih događaja, konferencija, seminara i radionica. Veliki interes na sajmu pokazan je za EIMA Campus namijenjenim studentima i EIMA Digital gdje se predstavljaju suvremene  tehnologije 4.0 za mehanizaciju - dronovi, GPS sustavi, senzori, vremenske CPU stanice, i drugo.

Ovo je četvrto zajedničko predstavljanje hrvatskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije u organizaciji HGK na sajmu EIMA te ukupno dvanaesto zajedničko sudjelovanje proizvođača poljoprivredne mehanizacije u organizaciji HGK i Klastera. Do sada su se proizvođači poljoprivredne mehanizacije predstavili na sajmovima u Meknesu, Aradu, Moskvi, Alžiru i Hannoveru. Članice HGK u suradnji s Klasterom poljomehanizacije već planiraju odlazak na sajam Agritechnika u Hannover, u studenom iduće godine.

PV/KS

 

 

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb