e-Privredni

A+ A A-

Potrošnja rasla 49. mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku  objavio je podatke o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u rujnu ojačala za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine porasla za 3,9 posto. To je brži rast nego u kolovozu, kada je potrošnja porasla 3,1 posto na godišnjoj razini. Rast potrošnje 49 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke. U rujnu je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 2,4 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala za 2,3 posto. U prvih devet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je porastao za 3,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Najveći utjecaj na porast prometa od trgovine na malo i dalje ima prodaja motornih goriva i maziva. U rujnu 2018. sedam je trgovačkih struka, na koje otpada 84 posto ukupnog prometa, ostvarilo porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u rujnu 2018. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: motorna goriva i maziva s porastom prometa od 18,6 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,7 posto te nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s porastom prometa od 3,8 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,4 posto."Uz očekivani nastavak trenda rasta neto plaća i poboljšanja pouzdanja potrošača te još uvijek nisku bazu (prošlogodišnji promet realno je 6,8% niži u odnosu na 2008. godinu), očekujemo da će i u ostatku ove godine realan promet u trgovini na malo imati povoljnija kretanja, odnosno da će na razini cijele ove godine biti zabilježen rast prometa od 3,6 posto. To će biti sporija dinamika rasta u odnosu na prošlu godinu (kada je rast iznosio 4,7 posto), na što će djelomičan utjecaj imati ovogodišnja sporija dinamika realnoga rasta neto plaća" stoji u komentaru Hrvatske gospodarske komore, gdje se dalje navodi ukoliko se  nastavi trenutna dinamika realnoga rasta, razina maloprodajnoga prometa u slijedećoj bi godini mogla dostignuti razinu prometa iz 2008. godine, a 2020. godine prestignuti tu razinu.
Spomenuta povoljnija kretanja maloprodajnoga prometa posljednjih godina pozitivno su utjecala i na kretanja osobne potrošnje, tj. najveće komponente BDP-a (u prošloj godini razina od 57,3 posto BDP-a), koja od drugog kvartala 2015. godine kontinuirano raste na godišnjoj razini te tako pozitivno utječe i na ostvareni rast BDP-a.(PV/IG)Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb