e-Privredni

A+ A A-

Dodatna prava na plavi dizel

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obračunala je dodatno pravo na potrošnju plavog dizela za ukupno 29.694 poljoprivrednika od 9 milijuna litara. Dodatno pravo ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnesen zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje u zahtjevu iz prethodne godine ili ako je u tekućoj godini prvi put podnesen zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku.

Ako je poljoprivrednik obrađivao 10 hektara tijekom 2017. godine, a u 2018. godini obrađuje 15 hektara, ostvario je dodatno pravo na potrošnju plavog dizela za 5 hektara.

Pravo na potrošnju plavog dizela ostvaruju poljoprivrednici registrirani u Upisnik poljoprivrednika, koji su u prethodnoj ili tekućoj godini podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu. Poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela temeljem prijavljenih površina poljoprivrednog zemljišta i grla stoke. 

PV/KS

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb