e-Privredni

A+ A A-

Budućnost novca na Shift Money konferenciji

Krajem studenog u Zagreb, na Shift Money konferenciju, dolazi 10 perspektivnih startupa industrije financijskih tehnologija (FinTech) kako bi, uz ostale sudionike konferencije, raspravljali o novim načinima plaćanja, blockchainu te revolucionarizaciji zajmova i osiguranja.

Kada bi vas pitali da objasnite što je to novac danas i prije tridesetak godina, odgovori bi se vjerojatno znatno razlikovali. Prije tridesetak godina, kad bi pričali o novcu, jedine stvari koje bi možda povezali s tom riječju su kovanice, novčanice i čekovi. Međutim, pojavom interneta i brzog razvitka tehnologije, danas su sinonimi za novac u puno većem broju: kreditne i debitne kartice, kriptovalute, mobilno bankarstvo, beskontaktno plaćanje i slične inovacije promijenili su način na koji razmišljamo o novcu i generalno o financijama.

Industrija koja sve to obuhvaća naziva se financijske tehnologije, skraćeno FinTech. Njezini se temelji trenutno dobro tresu jer mladi ljudi s novim tehnološkim idejama i projektima tjeraju banke i ostale institucije na preispitivanje uloge tradicionalnog novca. Upravo zbog toga, održava se konferencija Shift Money koja želi, u ovim ranim početcima industrije, postaviti i Hrvatsku kao jednu od njezinih prijestolnica.

Shift Money će, kroz dva dana, na jednom mjestu okupiti predstavnike najznačajnijih tvrtki i stručnjake iz svih sektora FinTech industrije koji će raspravljati o budućnosti novca. Na pozornici će svoje ideje i iskustva predstaviti preko 40 vodećih stručnjaka industrije koji će govoriti o novim načinima plaćanja, blockchainu te revolucionarizaciji zajmova i osiguranja. Nekolicina stručnjaka dolazi upravo iz tvrtki poput Barclays, The Economist, Citi Bank, Lloyds Bank, Mashable, Coinbase i mnogih drugih.

Pored stručnjaka, na Shift Moneyu će 10 startupa iz cijelog svijeta dobiti priliku predstaviti svoje ideje ispred žirija, investitora i novinara te ih uvjeriti kako upravo oni mogu najviše utjecati na industriju financijskih tehnologija. Projekti poput ovih zaslužni su za promjene koje svakim danom dolaze sve više do izražaja i mijenjaju način na koji koristimo novac.

Uz njih, unutar ogromnog expo prostora Laube, svoja će mjesta pronaći više od 100 tvrtki iz FinTech svijeta. Banke i velike tvrtke bit će prisutne skupa s manjim, novim tvrtkama i startupima. Njihova kombinacija omogućit će objektivan pogled iz više kutova na nove tehnologije u FinTechu i njihov potencijal. Sve to čini konferenciju idealnim mjestom za potragu novih partnera, rješenja i kontakata.

Shift Money će se održati 26. i 27. studenog u izložbenom prostoru Lauba u Zagrebu.

PV/KS

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb