e-Privredni

A+ A A-

Razmjena informacija među konkurentima

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je međunarodna konferencija Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja „Razmjena informacija među konkurentima, dogovori o cijenama ili elementima cijene – uloga strukovnih udruženja i komora“, kojom se željelo upoznati sudionike ali i javnost o razlikama između dozvoljene i nedozvoljene razmjene poslovnih informacija među poduzetnicima koji su konkurenti, s fokusom na dogovor o pojedinom elementu cijene. Predsjednik Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac istaknuo je kako je po svojoj definiciji kartel u pravilu tajni sporazum između izravnih konkurenata koji se dogovaraju najčešće o fiksiranju cijene ili podjeli tržišta, te da su kartelne cijene su u pravilu, po najkonzervativnijim procjenama, više za 15 do 20 posto od cijena koje bi bile tržišne.


“S jedne strane konkurenti razmjenjuju informacije svakodnevno, a to je neki put i korisno i dopušteno, no nedopušteno je da razmjenjuju poslovno osjetljive informacije. Uz izravan način dogovaranja putem tajnih sastanaka, tu je i onaj putem javnih susreta, odnosno strukovnih udruženja i komora", istaknuo je Cerovac, navodeći kako digitalno doba donosi nove izazove kako za samog zakonodavca kad je u pitanju pravna regulativa, tako za same poduzetnike da im netko kaže što je a što nije dopušteno.
Potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher ustvrdio je da proces izgradnje pravog tržišnog natjecanja nije dovršen.
“Riječ je o trajnom procesu, i to ne samo na zakonodavnoj, nego i na praktičnoj razini. Potrebno je ulagati kontinuirane napore u promicanju kulture, prava i politike tržišnog natjecanja”, rekao je Zaher, dodavši da HGK kontinuirano posebnu pozornost posvećuje educiranju i osiguravanju poštovanja propisa od svih njezinih članica.
Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković je podsjetila na zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opsrkbe hranom, a pohvalila je ulogu AZTN-a u tome da “jedan takav nov i izazovan zakon bude jasno i dobro primjenjiv”,  dok je glavni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Damir Kaufman poručio je da je Hrvatska prošla nekoliko velikih i bitnih tranzicija, dok “je možda još uvijek s nama” tranzicija iz planske u tržišnu paradigmu, a tu vidi veliku ulogu AZTN-a.
Zamjenica voditelja predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Manica Hauptman kazala je da je pošteno tržišno natjecanje važno za dobrobit potrošača, pružajući im nove izbore i utječući na finalnu cijenu dobara i usluga, a osim toga, potiče i efikasnost i inovativnost.(IG)Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb