e-Privredni

A+ A A-

Izabran novi predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima

Za novog predsjednika Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter Hrvatske gospodarske komore izabran je Paško Klisović iz NTP Chartera, a za njegove zamjenike Luka Šambolin iz Angelina Chartera i Živko Šikić iz Marina Hramina Chartera. 

„Naglasak djelovanja Udruženja bit će na proširenju tržišta. Naime, trenutno flota raste, ali neproporcionalno rastu broja gostiju. Stoga nam je realizacija po plovilu na godišnjoj razini pala za pet posto. Uvođenje reda u djelatnost uključuje razvoj na principima održivoga turizma, ali i pojačani nastup na tržištima poput SAD-a, skandinavskih zemalja, Italije, Francuske i Velike Britanije“, istaknuo je Klisović.

Broj upisanih brodica u prvih devet mjeseci ove godine nadmašio je brojku iz cijele 2017. (124.394 do kraja rujna 2018. u usporedbi s 122.964 u 12 mjeseci prošle godine), s time da je porastao i broj upisanih jahti na gotovo 3000. 

Ukupan broj charter plovila u Hrvatskoj narastao je na 4375, a više od pola milijuna nautičkih gostiju ostvarilo je gotovo 3,5 milijuna noćenja. Da smo jedna od najznačajnijih charter destinacija u svijetu, pokazuje i veliki interes na booking platformama. Imamo i preko 17.000 vezova u marinama koje su prošle godine uprihodile 855 milijuna kuna. 

Dnevna potrošnja nautičara u 2017. iznosila je 126 eura po danu što je znatno više od potrošnje prosječnog turista (79 eura po danu), te predstavlja rast od 26 posto u odnosu na 2012. godinu. Te brojke jasno pokazuju da je nautički turizam jedan od ključnih segmenata naše turističke industrije, a posebno je važan za produljenje sezone i diversifikaciju ponude.  

PV/K.S.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb