e-Privredni

A+ A A-

I dalje višak novca na tržištu

Sudeći prema pokazateljima o dnevnom višku kratkoročne likvidnosti, vidljivo je da se listopad ne razlikuje od ostalih mjeseci. I dalje je novčano tržište zagušeno ponudom, dok je potražnja za novcem vrlo skromna. Stoga je i međusobno trgovanje sudionika također skromno što pokazuju povremene transakcije s iznosima koji nisu značajni. 

Zbog visoke ponude novca depozitne institucije nemaju potrebu za povlačenjem dodatne likvidnosti na repo aukciji. Iako cijele ove godine do sada nije bilo korištenja dodatnog izvora likvidnosti, redovitost aukcija i mogućnost povlačenja repo kredita iznimno je važna kao potencijalna mogućnost u slučaju potrebe za dodatnom likvidnošću. 

Idućeg utorka na rasporedu je aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Budući da od kraja kolovoza nije održana aukciju trezorskih zapisa, sudionici s nestrpljenjem iščekuju priliku kada će moći dio svojih viškova ponudit za upis zapisa. Osobito zanimljivo bit će pratiti kretanje kamatne stope na zapise jer je stopa na zadnjoj aukciji na zapise s rokom dospijeća od jedne godine iznosila 0,09 posto godišnje. Zanimljivo je istaknuti da se ova stopa stabilno drži od kraja siječnja ove godine te da je više nego trostruko niža od stope koja je ugovorena krajem listopada prošle godine.

U narednom razdoblju očekujemo slične pokazatelje na novčanom tržištu jer, osim aukcije trezorskih zapisa, nije u najavi nikakav značajniji događaj na financijskom tržištu koji bi utjecao na rast potražnje za novcem. Stoga ni kraj listopada neće biti dinamičniji, a iz sadašnje perspektive, ni ostatak godine. Jednako tromo je i u ostalim segmentima financijskog tržišta.

Jelena Drinković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb