e-Privredni

A+ A A-

Krediti poduzećima za investicije i obrtna sredstva pali na 64,6 milijardi kuna

Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosili su na kraju kolovoza 64,6 milijardi kuna, 0,3 posto manje nego mjesec dana prije, što predstavlja pad drugi mjesec zaredom, a pad kredita zabilježen je i na godišnjoj razini, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria.


U odnosu na kolovoz prošle godine krediti za obrtna sredstva i investicije na kraju kolovoza ove godine bili su manji za 2,4 posto, pritom su krediti za investicije na kraju kolovoza iznosili 31,5 milijardi kuna, što je 0,8 posto manje na mjesečnoj, a jedan posto manje na godišnjoj razini.
Krediti za obrtna sredstva iznosili su 33,1 milijardu kuna, što je 1,4 posto manje nego mjesec dana prije i 5,4 posto manje nego godinu dana prije.
Pad iznosa kredita većinom je posljedica prodaje nenaplativih plasmana, ističu analitičari RBA, a dodaju i da je porastao iznos plasmana poduzećima na osnovi transakcija, odnosno ako se isključi utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija i otpisa plasmana. Na toj je osnovi iznos kredita poduzećima na kraju kolovoza bio veći za 2,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. (PV)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb