e-Privredni

A+ A A-

Hrvatska aplikacija za švicarski startup

 

Zagrebačka agencija Cinnamon za švicarski je startup Parquery razvila te dizajnirala aplikaciju kojom se troškovi upravljanja parkirališnom infrastrukturom višestruko smanjuju, a procedura znatno pojednostavljuje. Na razvoju aplikacije u posljednjih 18 mjeseci radi tim programera i dizajnera iz Hrvatske. Surađivali su sa samim osnivačima tog visokotehnološkog startupa koji čini tim doktora znanosti s prestižnog ETH Zurich, koje se ubraja među 20 najboljih svjetskih sveučilišta. Cjelokupni sustav otad je implementiran u više od 20 država diljem svijeta, a među korisnicima Parqueryja brojni su gradovi u Italiji i Švicarskoj te nekoliko operatora trgovačkih centara u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Parquery je utemeljen na sustavu umjetne inteligencije kojim se samo jednom instaliranom kamerom može nadzirati parkiralište kapaciteta do 300 parkirališnih mjesta. Ovo cloud-based rješenje u realnom vremenu prikazuje dostupnost mjesta vozačima te izračunava statističke podatke o dinamici korištenja parkirališne infrastrukture što dovodi do njihova optimalnijeg korištenja. Troškovi instalacije Parquery sustava su minimalni jer se mogu koristiti već postojeće kamere na parkiralištima, a gotovo sva potrebna ostala infrastruktura pohranjena je u cloudu.

Direktor agencije Cinnamon Ivan Kovač ističe kako će tržište rješenja za pametne gradove u sljedećih deset godina, prema nekim projekcijama, narasti do gotovo 3000 milijardi dolara. "Hrvatske tvrtke već ozbiljno sudjeluju i konkuriraju u tom tržišnom segmentu, a uvjeren sam da je perspektiva još i bolja. Dosad smo razvili nekoliko rješenja za međunarodne klijente koja služe milijunima korisnika, a iskustvo koje smo dosad stekli veliko je i u međunarodnim okvirima”, smatra Kovač.

PV/Sv.P.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb