e-Privredni

A+ A A-

Država treba pokretati digitalizaciju

Digitalizacija više nije jedna od tema o kojima će se govoriti u budućnosti, već dio naše svakodnevice i modernog doba u kojem živimo. O izazovima i prilikama koje nam digitalno doba nudi govori se ovih dana u Rapcu na 22. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu koje već tradicionalno svake godine organizira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ova dvodnevna konferencija okupila je sam državni vrh, brojne renomirane stručnjake, predstavnike lokalne i regionalne samouprave te veliki broj poduzetnika i gospodarstvenika koji su iskazali izniman interes na temu digitalizacije poslovanja. Sve je započelo spektakularnim otvorenjem čime se već na samom početku dalo naslutiti kako će cijela konferencija izgledati.

Naglašena je činjenica da za konferenciju nije tiskan ni jedan papir, već se inzistiralo na korištenju digitalnih tehnologija čime je resorno ministarstvo pokazalo kako i zašto 2019. želi učiniti godinom digitalne transformacije Hrvatske.

„Ideja koja nas pokreće već 22 godine u organizaciji ove konferencije jest da na jednom mjestu okupimo predstavnike vlasti i struke te poduzetnike kao najvažnije sudionike, kako bismo upravo njima izravno predstavili sve nove mogućnosti i alate kojima mogu svoje poslovanje učiniti konkurentnijim. Ovogodišnjim fokusom na digitalnu ekonomiju želimo ukazati kako je utjecaj novih tehnologija neizbježan te da je digitalna transformacija našeg gospodarstva i društva već u tijeku", rekao je u uvodnom govoru kao domaćin konferencije izaslanik predsjednika Vlade ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

"Učinkovit i brz pristup uslugama u gospodarstvu može promijeniti cjelokupnu gospodarsku sliku nabolje, posebno u stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike. „Shvaćajući iznimnu važnost prelaska na digitalno gospodarstvo, naše je ministarstvo već oformilo radnu skupinu koja aktivno priprema Strategiju digitalne transformacije gospodarstva", najavio je ministar Horvat.

Okosnicu takve transformacije svakako će činiti daljnje poboljšanje regulatornog okvira za poticanje inovacija i investicija u kontekstu jedinstvenog digitalnog tržišta EU, ali i stvaranje novih poslovnih modela za male i srednje poduzetnike, od kojih je već najavljena izgradnja sustava za pokretanje poslovanja START, uvođenje 100-postotne obveze korištenja e-računa u svim segmentima poslovanja te još mnogi drugi noviteti u procesu digitalizacije. „Tvrtke koje se ne uklope u digitalno okruženje neće moći dugo opstati na sve konkurentnijem tržištu i upravo zato će Ministarstvo i Vlada nastaviti stvarati sve potrebne preduvjete koji će ojačati sposobnost prilagodbe naših poduzetnika, ali i cjelokupnog gospodarstva, digitalnom dobu", zaključio je ministar Horvat.

Država mora biti pokretač i inicijator učinkovite integracije hrvatskog gospodarstva u digitalno tržište EU, ali i svijeta, istaknuo je i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić. „Četvrta industrijska revolucija definitivno jest ona digitalna. Ne radi se o nekoj dalekoj budućnosti, već je ona tu, dio naše sadašnjice kojoj se cijelo naše gospodarstvo mora što brže prilagoditi. Poslovi koje danas radimo, uskoro više neće postojati, a ono što će naša djeca raditi, možda ne možemo ni zamisliti. Ovdje govorimo o internetu stvari, umjetnoj inteligenciji i nizu drugih digitalnih tehnologija koje će zasigurno radikalno promijeniti svijet, te se i za taj segment moramo pokušati što bolje pripremiti. Ova konferencija idealna je prilika da upravo na taj dio gospodarstva stavimo poseban naglasak", rekao je ministar Tolušić te dodao kako u državnoj upravi postoji prostor za još brže uvođenje digitalnih platformi.

P/K.S.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb