e-Privredni

A+ A A-

Med s hrvatskih pčelinjaka uskoro u hrvatskim školama

Nacionalnim pčelarskim programom za 2018. godinu Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 17,2 milijuna kuna za šest različitih mjera koje su osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Najveći interes pčelari su iskazali za mjeru suzbijanja štetnika i bolesti pčela i mjeru kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme te edukaciju. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2018. te isplatila taj iznos za 4536 pčelara.

"Naši pčelari idu u dobrom smjeru, udružuju se, surađuju, zajedno nastupaju prema institucijama i složno prezentiraju svoje potrebe. Čestitam im što su iskoristili sva raspoloživa sredstva koja smo im osigurali za napredak i razvoj našeg pčelarstva. Ministarstvo poljoprivrede bit će im i dalje pouzdan partner u ostvarivanju njihovih ciljeva i glavni promotor Meda s hrvatskih pčelinjaka“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić.
Sektor pčelarstva u Hrvatskoj broji više od 400.000 proizvodnih pčelinjih zajednica te više od 10.000 tona godišnje proizvodnje meda uz druge pčelinje proizvode. Proizvodnja meda je važna posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti jer 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele. (I.G.)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb