e-Privredni

A+ A A-

Velika rasprodaja na svjetskim burzama

Nakon velikog jučerašnjeg pada na američkim burzama na kojima je vrijednost dionica u Dow Jones indeksu pala za 3,2 posto slični trendovi nastavili su se na dalekoistočnim i europskim burzama. Tehnološke dionice u Nasdaq indeksu pali su još većih četiri posto, što je najviše još od Brexit referenduma, a samo Amazonova dionica izgubila je šest posto svoje vrijednosti.

Glavni razlog prestanku rasta vrijednosti na burzama je odluka američke središnje banke da povisi kamatne stope, koja je potaknula investitore na rasprodaju, odnosno kapitaliziranje svoje dosadašnje zarade.

Glavni indeksi na tržištu Velike Britanije, Njemačke i Francuske od ranog jutra bilježe minuse veće od jedan posto, a azijsko tržište zabilježilo je velike padove. Šangaj je zaključio trgovanje s padom od 5,2 posto, a Tokijska burza za četiri posto. Hongkonška burza zaključila je ovaj dan padom od 3,5 posto.

Analitičari očekuju kako će se u sljedećem razdoblju nastaviti negativni trendovi jer bi se sama odluka Feda mogla odraziti i na usporavanje gospodarskog rasta, a invesitori su zabrinuti i zbog rasta dugovanja i stanja investicija u Kini.

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb