e-Privredni

A+ A A-

U Blatu i Dubrovniku 7. Dani blatske lumblije

Kako bi se promovirala i očuvala autohtona gastronomija mjesta Blata na otoku Korčuli, u organizaciji Općine Blato, Turističke zajednice općine Blato i ustanove u kulturi „Blatski fižuli“, od 17. do 28. listopada u Blatu i Dubrovniku održavaju se 7. Dani blatske lumblije. U sklopu te manifestacije organizirat će se izložba, degustacija i natječaj za najbolju blatsku lumbliju te prezentirati i degustirati autohtoni blatski liker, specijalne rakije te ostali domaći proizvodi s korčulanskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. 

Kako je istaknula Maja Šeparović, direktorica Turističke zajednice općine Blato, na predstavljanju te manifestacije u zagrebačkom restoranu Alegria, na 7. Danima blatske lumblije prezentirat će se i tradicionalne delicije s još tri hrvatska otoka. Pod sloganom „Četiri otoka - četiri mjesta - četiri recepta“, uz blatsku lumbliju predstavit će se torta hrapoćuša iz Dola s otoka Brača, starogrojski paprenjok iz Starog Grada s otoka Hvara te viška pogača s Visa.

„Blatska lumblija nije samo kolač već priča o tradicionalnom načinu otočnog života, vezanom uz romantičnu ljubavnu priču iz 19. stoljeća. Legenda potječe iz vremena Napoleonove vladavine Korčulom, a govori o ljubavi francuskog vojnika-pekara i mlade Blajke, koji su se silom prilika morali rastati. On je na rastanku svojoj dragoj poklonio kolač izgovarajući ʹn'oublie pasʹ što znači ʹne zaboraviʹ. Onako kako je djevojka čula izgovorene riječi, njoj su zazvučale kao lumblija. Vojnik je otišao, mlada Blajka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali je kolač lumblija ostao kao spomen“, rekla je Maja Šeparović. Dodala je kako se danas taj kolač priprema za blagdan Svih Svetih kao sjećanje na sve naše drage umrle osobe, ali i u čast svih onih koji žive izvan Hrvatske. U planu je brendiranje lumblije, a taj je kolač i u procesu zaštite geografskog podrijetla u Ministarstvu poljoprivrede. Kako je naglasila Maja Šeparović, lumblija ima gastroturističku vrijednost, a namjera je da turisti ponesu lumbliju s porukom „ne zaboravi me“ svojim kućama. 

Sanja Plješa

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb