e-Privredni

A+ A A-

Agrokor: Operativna dobit 1,46 milijardi kuna

Agrokor je u prvih osam mjeseci ove godine ostvario prihode od 16,07 milijardi kuna, što je manje od plana, dok je operativna dobit bila veća od planirane i dosegnula 1,46 milijardi kuna, pokazuju podaci iz najnovijeg mjesečnog izvješća izvanredne uprave. Ostvarena EBITDA bila je za 26 milijuna kuna veća od planirane, što se ponajviše zahvaljuje rezultatima grupe Maloprodaja i veleprodaja, primarno Konzuma, te grupe Prehrana tijekom turističke sezone, stoji u izvješću. 

Grupa Maloprodaja u prvih osam mjeseci ostvarila je EBITDA-u od 351,2 milijuna kuna ili gotovo 40 milijuna kuna iznad plana. Pritom je prihod od 8,97 milijardi kuna bio oko 620 milijuna manji od planiranog. Istodobno je operativna dobit grupe Prehrana premašila milijardu kuna i bila za 50 milijuna kuna iznad plana. Prihodi su, pak, bili oko 200 milijuna manji od plana i iznosili su 5,7 milijardi kuna. „Najveći utjecaj na to imale su mjere restrukturiranja, kao i fokus na profitabilnije kategorije proizvoda. Ujedno su sve kompanije iz segmenta Prehrane uspjele očuvati ili povećati tržišne udjele te osnažiti svoje tržišne pozicije”, ističe izvanredna uprava u izvješću. Poslovna grupa Poljoprivreda ostvarila je 107,6 milijuna eura operativne dobiti, što je 68,5 milijuna manje od planiranoga, uz prihode od gotovo 1,4 milijarde kuna ili 170 milijuna manje od plana. Konzum je u prvih osam mjeseci ostvario prihod od gotovo šest milijardi kuna ili četiri posto više od plana te EBITDA-u od 341,2 milijuna kuna ili 113,8 milijuna veću od plana. Tisak je u prvih osam mjeseci, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 1,33 milijarde kuna te EBITDA-u od 23 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 787 milijuna kuna i negativnu EBITDA-u od 3,3 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 861 milijun kuna i negativnu EBITDA-u od 9,6 milijuna kuna. U poslovnoj grupi Prehrana, koja uključuje devet kompanija, najveće prihode u prvih osam mjeseci ostvario je PIK Vrbovec, 1,15 milijardi kuna, uz EBITDA-u od 108,7 milijuna kuna. Po prihodu slijedi Jamnica, s ostvarenih 949 milijuna kuna, uz operativnu dobit od 248,4 milijuna kuna, te Ledo s prihodom od 881 milijun kuna i operativnom dobiti od 210 milijuna kuna.

U poslovnoj grupi Poljoprivreda, u kojoj su tri kompanije, najveći prihod imalo je Belje, 908 milijuna kuna, dok mu je operativna dobit bila 82,3 milijuna kuna. „Budući da je kompanija stabilna i bilježi izvrsne rezultate, izvanredna uprava je u prethodnom razdoblju pokrenula aktivnosti vezane uz refinanciranje Ugovora o najstarijem zajmu. Nadalje, u izvještajnom razdoblju nastavljeno je s pripremom implementacije nagodbe s kojom će započeti nakon odluke Visokog trgovačkog suda”, kaže se u izvješću.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb