e-Privredni

A+ A A-

Velik rast prodaje u hrvatskoj Ikei

U četvrtoj godini poslovanja, koja završava 1. rujna, Ikea Hrvatska postigla je rekordne rezultate, kažu u toj kompaniji. Ostvaren je rast prometa od 14,9 posto, a promet internetskom trgovinom veći je gotovo 204 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Ukupno ostvareni promet u Ikei Hrvatska za proteklu poslovnu godinu tako iznosi više od 680 milijuna kuna, odnosno gotovo 90 milijuna eura. 

U usporedbi s ostalim zemljama u kojima poslujemo, Hrvatska je treća u Europi i osma u cijelome svijetu po rastu prodaje, što nas čini izuzetno optimističnima, rekao je Stefan Vanoverbeke, direktor Ikee Hrvatska i glavni direktor Ikee Jugoistočna Europa. "Osobito nas raduje što smo u prošloj poslovnoj godini stvorili gotovo 500 novih radnih mjesta. Kao rezultat investicije tvrtke Ikea i švicarske tvrtke Mutschler Outlet Holding AG, u outlet centru Designer Outlet Croatia zaposleno je oko 400 ljudi. Zaposleno je i 98 novih kolega u robnoj kući Ikea Zagreb te u dostavnim centrima u Rijeci, Splitu i Osijeku, čime je ukupan broj zaposlenika u Ikea Hrvatska gotovo 30 posto veći u odnosu na godinu ranije. Želimo i nadalje razvijati svoje poslovanje u Hrvatskoj i pridonositi održivom ekonomskom razvitku cijele zajednice", kaže Vanoverbeke.

U protekloj poslovnoj godini prodano je gotovo 13 milijuna proizvoda, od čega je 61,6 posto činio namještaj, a 38,4 ukrasi i dodaci za dom. MALM kolekcija namještaja te DVALA jastučnice, navlake i presvlake za krevet bili su najprodavaniji predmeti, dok je bijela ostala i dalje najpopularnija među bojama namještaja koje su kupci birali u robnoj kući Ikea Zagreb. Tu je robnu kuću posjetilo 1,8 milijuna kupaca, dok je u istom razdoblju internetska stranica Ikea.hr imala 13,8 milijuna posjeta. Putem internetske kupovine obavljeno je 43.397 narudžbi, od kojih je više od 40 posto dostavljeno preko dostavnih centara u Rijeci i Splitu te Osijeku gdje je centar otvoren u lipnju 2018. (P/K.S.)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb