e-Privredni

A+ A A-

Splitsko-dalmatinski poduzetnici treći po ukupnom prihodu i dobiti

S područja Splitsko-dalmatinske županije godišnje financijske izvještaje za prošlu godinu predalo je 13.211 poduzetnika obveznika poreza na dobit, od kojih je 8541 poduzetnik poslovao s dobiti, a njih 4670 iskazalo je gubitak razdoblja. Prema podacima Fine, ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 46 milijardi kuna, ukupne rashode od 43,8 milijardi kuna, dobit razdoblja u iznosu od gotovo tri milijarde kuna, dok je gubitak razdoblja bio 1,3 milijarde kuna te neto dobit od 1,7 milijardi kuna. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih iznosila je 4710 kuna što je 4,3 posto više od prosječne plaće u 2016. godini, a lani su imali 76.885 zaposlenika.

Od 55 gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije izdvajaju se poduzetnici Splita koji su prvi po broju zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti i gubitku razdoblja i po neto dobiti. Više od milijardu kuna prihoda ostvarili su i poduzetnici Dugopolja, Trogira i Makarske.
Prvi poduzetnik u županiji, prema ukupnim prihodima u 2017. godini, je trgovački lanac Tommy s ostvarenih više od 2,7 milijardi kuna u protekloj godini, čelnu poziciju drži i sa 2700 zaposlenih i dobiti od 148 milijuna kuna. Na listi najvećih prema prihodima još je jedan trgovački lanac, Studenac iz Omiša, koji je lani imao 1,65 milijardi kuna prihoda, 2580 zaposlenih i 86 milijuna kuna dobiti. Mesna industrija Braća Pivac na trećoj je poziciji s prihodima većim od 1,1 milijardu kuna, 1111 djelatnika i 18,6 milijuna kuna dobiti. Među regionalnim velikim igračima je i solinski AD plastik s 894 milijuna kuna prihoda u 2017. te 53 milijuna kuna dobiti.

Izvor: Fina, Registar godišnjih financijskih izvještaja

 

Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na poduzetnike u drugim županijama najbolje su rangirani prema broju poduzetnika i broju zaposlenih, na drugom su mjestu.  Prema ostvarenim prihodima i neto dobiti na trećem su mjestu, a prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja na osmom. Prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih zauzimaju deveto mjesto, dok su prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih na desetom mjestu među svim županijama. (I.G.)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb