e-Privredni

A+ A A-

Ponuda novca i dalje visoka

Na početku tjedna dnevni višak likvidnosti na računima depozitnih institucija ponovno je prešao 22 milijarde kuna. Rastu likvidnosti pridonijela je isplata redovitih mjesečnih mirovina. Novčano tržište, ionako zasićeno velikim viškovima ponude, postalo je još zasićenije. Stoga je odnos ponude i potražnje novca i dalje izrazito neuravnotežen, a kratkoročna kamatna stopa iznimno niska.

Na redovitim repo aukcijama središnje banke, koje se održavaju svakoga ponedjeljka, u ovoj godini još nije bilo interesa banaka za povlačenjem dodatne likvidnosti što je očekivano zbog dovoljno visokih stanja sredstava na njihovim računima.

Iako je korištenje repo kredita središnje banke zadnjih godina vrlo skromno, samo je ova godina izdvojena po tome što do sada, tokom cijele godine, nije korištena ni kuna ovakve likvidnosti. Pored visoke ponude na novčanom tržištu, razlog ovakvom ponašanju depozitnih institucija je znatno povoljnija kratkoročna kamatna stopa na novčanom tržištu. Usprkos tome, iznimno je važno da depozitne institucije imaju ovakvu mogućnost redovito na raspolaganju. 

Ministarstvo financija prošloga utorka nije održalo aukciju trezorskih zapisa, u skladu s kalendarom izdanja, te će naredna aukcija biti održana krajem listopada.

U srijedu je započelo novo razdoblje održavanja obvezne pričuve koje u uvjetima visoke likvidnosti sustava nema gotovo nikakav utjecaj na odnos ponude i potražnje novca na novčanom tržištu.

Ni u narednom razdoblju ne očekujemo promjenu kretanja na novčanom tržištu, te je realno očekivati i dalje visoku ponudu novca i vrlo skromno trgovanje sudionika.

Jelena Drinković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb