e-Privredni

A+ A A-

U kolovozu najviše poskupio prijevoz i stanovanje

Prema najnovijim podacima DZS-a, cijene mjerene indeksom potrošačkih cijena u kolovozu ove godine ostale su na istim razinama kao mjesec ranije, pokazuje analiza Hrvatske gospodarske komore. Promatrajući na godišnjoj razini cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u odnosu na kolovoz 2017. više su za 2,1 posto. 

Na godišnjoj su razini najviše pale cijene odjeće i obuće, i to za 1,6 posto, čiji je prosječni pad i u kolovozu bio rezultat sezonskih sniženja. Slijede cijene komunikacija koje su na godišnjoj razini pale za neznatnih 0,1 posto. Cijene obrazovanja ostale su na istim razinama kao i prošle godine u kolovozu. Taj je blagi pad niveliran rastom cijena stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva od 3,4 posto te godišnjim rastom cijena prijevoza od 6,2 posto. Cijene restorana i hotela rasle su za 2,4 posto. Polagano su rasle i cijene rekreacije i kulture i to na godišnjoj razini u prosjeku za jedan posto, zatim cijene raznih dobara i usluga koje su rasle za 1,4 posto. Slijedile su i skupine cijena alkoholnih pića i duhana, koje su u prosjeku veće na godišnjoj razini za 2,9 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. 

Gledajući strukturu glavnih skupina prema namjeni potrošnje, u kolovozu ove godine cijene su u pravilu bile nešto više nego u kolovozu prošle godine.

U državama istočne i središnje Europe trendovi su vrlo slični te se posljednjih mjeseci stopa inflacije kreće između jedan i četiri posto, pri čemu se ističe jedino Rumunjska koja bilježi najvišu stopu inflacije od svih zemalja EU10.

(PV)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb