e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Obvezno isticanje redovne i snižene cijene

Vlada je na svojoj prošlotjednoj sjednici usvojila izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača te ih poslala u saborsku proceduru. U cilju potpunog usklađivanja s odredbama Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi ovim zakonskim izmjenama se dodatno pojašnjava da je za vrijeme posebnih oblika prodaje, odnosno akcijske prodaje i sezonskih sniženja propisano obvezno isticanje redovne i snižene cijene kao i da se ta obveza isticanja dviju cijena odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne i oglašavanje. U cilju veće transparentnosti prilikom donošenja odluka koje se odnose na prava potrošača, odredbama Zakona o zaštiti potrošača propisana je i obveza osnivanja savjetodavnih tijela pri tijelima javne vlasti i jedinicama lokalne i područne samouprave koje odlučuju o pravima i obvezama potrošača, poglavito u odnosu na određivanje uvjeta prodaje i cijena pojedinih javnih usluga, članovi kojih su i predstavnici udruga za zaštitu potrošača. U cilju transparentnosti ovih odredbi, a kako bi potrošači bili informirani, ovim se zakonskim prijedlogom uređuje da udruge za zaštitu potrošača objavljuju na svojim mrežnim stranicama popis jedinica lokalne samouprave i popis trgovaca u radu čijih savjetodavnih tijela odnosno povjerenstva sudjeluj njihovi predstavnici.

“Za pojedine djelatnosti koje obavljaju trgovci koji imaju do petero zaposlenih može se pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj gospodarskoj komori osnovati povjerenstvo za reklamacije potrošača u čijem sastavu mora biti i predstavnik Udruge za zaštitu potrošača, a HOK i HGK na svojim mrežnim stranicama trebaju objaviti popis povjerenstava za reklamacije potrošača koja su osnovali”, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Smanjenje emisije stakleničkih plinova - obveza

Vlada je prihvatila Konačni prijedlog izmjena Zakona o biogorivima za prijevoz, kojim se uvodi minimalni cilj od 0,1 posto obveze potrošnje naprednih biogoriva, zatim smanjenje emisije stakleničkih plinova idućih godina, uz penalizaciju u slučaju neispunjavanja plana.

“Cilj zakona je implementacija EU Direktive o kvaliteti benzinskih i dizelskih goriva i izmjena Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora. Osnovne izmjene i dopune zakona su uvođenje ograničenja od maksimalno sedam posto doprinosa biogoriva prve generacije u ukupnoj godišnjoj neposrednoj potrošnji energije u prijevozu, kao i uvođenje novih faktora kojima se množi energija iz obnovljivih izvora potrošena u cestovnom i željezničkom prijevozu”, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Zakonskim izmjenama predlaže se uvođenje obveze smanjivanja emisije stakleničkih plinova s penalizacijom u slučaju njenog neispunjavanja, i to najmanje dva posto do 31. prosinca 2018., tri posto do 31. prosinca 2019., najmanje šest posto do 31. prosinca 2020... Uvodi se i obveza obveznicima javne usluge gradskog prijevoza i željeznice da za potrebe prijevoza koriste isključivo obnovljivu električnu energiju. Također se predlaže i nužnost jačanja tržišta te se ukida mogućnost davanja novčanih potpora za proizvodnju biogoriva, kao i pojam povlaštenog proizvođača. Ukida se mogućnost prenošenja obveze stavljanja biogoriva na tržište iz prethodne godine u tekuću u slučaju nestavljanja potrebnih količina jer se smatra da se sustav uhodao i da se mora ostvariti cilj u 2020. godini. 

Vlada je spremna brinuti o sportskoj infrastrukturi 

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je nogometašima i izborniku Zlatku Daliću na postignutom uspjehu na Svjetskom nogometnom prvenstvu. “To je sjajan uspjeh u sportskom, ali i u fenomenološkom smislu jer je Hrvatska postala globalni brend, nema trenutka u kojem smo toliko simpatija dobili kao u zadnjih mjesec dana”, kazao je premijer naglasivši da je to zasluga nogometaša i stručnog stožera. Istaknuo je da je reprezentacija pridonijela povećanju optimizma u zemlji te da iz njihova primjera svi možemo nešto naučiti jer je uspjeh došao zahvaljujući radu, trudu i kvalitetnom pristupu. Plenković je naglasio da je Vlada više nego spremna brinuti o sportskoj infrastrukturi uključujući i nogometnu, te da će ubrzo sazvati sastanak kako bi se vidjelo što se može napraviti oko izgradnje nacionalnog stadiona.

Očekujemo verificirani modalitet restrukturiranja Uljanika

Prije početka sjednice Vlade ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio kako se iz Bruxellesa očekuje prva reakcija na program restrukturiranja Uljanika. “U sljedećih mjesec dana očekujemo intenzivne razgovore i pregovore o tome i siguran sam da ćemo do godišnjih odmora imati verificirani modalitet za početak restrukturiranja Uljanika. Ono što želimo, kao i u segmentu Agrokora, jest osposobiti ne samo Uljanik, već cijelu Uljanik Grupu da posluje pozitivno i da se konačno presiječe modalitet ugovaranja brodova s unaprijed predviđenim minusima i nekim drugim problemima unutar samog ugovaranja. Kako bi se završila knjiga narudžbi, koja je u ovom trenutku na razini 17 brodova, trebat će ukupno oko 570 milijuna eura”, rekao je Horvat.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb