e-Privredni

A+ A A-

Poduzetnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji HBOR odobrio 3,8 milijardi kuna kredita

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) do sada je odobrila 1662 kredita poduzetnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji u ukupnom iznosu od 3,77 milijardi kuna. Veliku ulogu u promociji kreditiranja poduzetništva imali su Info dani HBOR-a koji se već šest godina održavaju u suradnji s HGK Županijskom komorom Sisak. U tom razdoblju održano je 58 Info dana kroz koje je individualna savjetovanja prošlo 263 poduzetnika, a od početka provođenja projekta do svibnja ove godine gospodarstvu je ukupno odobreno 1,54 milijardi kuna kredita. 

"S ciljem upoznavanja poduzetnika s područja Sisačko-moslavačke županije s HBOR-ovim kreditnim programima i povoljnim uvjetima financiranja, Županijska komora Sisak organizira Info dane HBOR-a jednom mjesečno, svakoga drugog utorka u mjesecu. Do sada su održani individualni poslovni razgovori sa 263 poduzetnika, održano je 40 prezentacija kreditnih programa te devet radionica Sedam koraka do kredita", istaknula je Brankica Grd, direktorica ŽK Sisak.  

Samo u 2017. godini HBOR je u Sisačko-moslavačkoj županiji odobrio 41 individualan kredit u ukupnom iznosu od 202,5 milijuna kuna, od čega je 36 kredita u vrijednosti 26,5 milijuna kuna odobreno za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Za projekte koji su kandidati za EU fondove ukupno je odobren 21 kredit u ukupnom iznosu od 108,1 milijuna kuna. 

S obzirom na to da je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvitak kreditiranje obnove i razvitka hrvatskoga gospodarstva, HBOR poduzetnicima nudi kredite pod povoljnijim uvjetima. Razlog je to iz kojeg i Županijska komora Sisak već sedmu godinu zaredom nastoji pružiti poduzetnicima savjetovanja o mogućnostima kreditiranja i financiranja projekata putem HBOR-a.

Uvjete financiranja HBOR-a predstavila je Draženka Draženović Kostelac, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Liku. "Ovisno o potrebama poduzetnika razgovara se o postojećim oblicima kreditiranja, osiguranja izvoza od političkih i komercijalnih rizika, izdavanju garancija i slično. Najveći interes za HBOR-ove kredite iskazuju mali i srednji poduzetnici, uglavnom početnici, tvrtke koje tek započinju poslovanje ili fizičke osobe koje planiraju pokrenuti neki projekt. Također, sve je veći interes za kreditne programe HBOR-a namijenjene olakšavanju i poticanju povlačenja sredstava iz EU fondova, posebice za natječaje iz ruralnog razvoja", zaključila je Draženović Kostelac. (PV)

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb