e-Privredni

A+ A A-

Tri nova fiskalna pravila

Vlada je sa sa svoje prošlotjedne sjednice u u saborsku proceduru uputila novi zakon o fiskalnoj odgovornosti kojim se uvode tri fiskalna pravila: pravilo strukturnog salda, rashoda i javnog duga te se nastavlja jačati neovisnost povjerenstva za fiskalnu politiku. Pravilo strukturnog salda tako postaje srednjoročni proračunski cilj koji će se ostvarivati prema planu prilagodbe sukladno pravnim odredbama Europske unije. Drugo je pravilo rashoda, prema kojemu godišnji rast rashoda općeg proračuna ne smije prelaziti referentnu potencijalnu stopu BDP-a koja se utvrđuje sukladno pravno obvezujućim aktima Europske unije, iako se dozvoljavaju i izuzeća za pojedine kategorije rashoda. Treće je pravilo javnog duga koji ne smije prijeći referentnu vrijednost od 60 posto BDP-a.

“U slučaju da je on iznad, što je još uvijek unatoč silaznoj putanji slučaj u Hrvatskoj, on se mora smanjivati godišnje za najmanje jednu dvadesetinu razlike između trenutačne razine i tih 60 posto”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Stalno, neovisno i samostalno tijelo

Povjerenstvo za fiskalnu politiku se određuje kao stalno, neovisno i samostalno tijelo, a predsjednik povjerenstva ubuduće će se birati na javnom natječaju, dok bi njegovi članovi bili predstavnici Državnog ureda za reviziju, Hrvatske narodne banke, Ekonomskog instituta Zagreb, Instituta za javne financije te ekonomskih i pravnih fakulteta.

“Uloga povjerenstva je i da Vladu, ako dođe do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo odstupanja makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, upozori te traži očitovanje ili čak i određena postupanja kako bi se te diskrepancije izmirile i iznivelirale”, rekao je ministar financija.

Zakon predviđa i da predsjednik povjerenstva ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva, a njega i članove povjerenstva imenovat će Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za financije i državni proračun.

Vlada je prihvatila i prijedlog zakona o provedbi Uredbe Europske unije br. 2017/1131 o novčanim fondovima. Do sada novčani fondovi nisu bili uređeni posebnim zakonom kao posebna vrsta investicijskih fondova već kao investicijski fondovi koji imaju karakteristike novčanih fondova. 

Nužno je naći rješenje za nacionalni nogometni stadion

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković čestitao je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja se pobjedom nad Engleskom plasirala u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, ističući kako je riječ o fascinantnom uspjehu bez ikakvoga presedana, a koji je globalno gledajući najveća promocija Hrvatske. Premijer je kao nužnost istaknuo pronalazak dugoročnog rješenja za nacionalni nogometni stadion. "Mislim da to hrvatska reprezentacija zaslužuje i da na taj način možemo poslati poruku nogometašima, posebno mladim generacijama, da se i dalje bave sportom", rekao je Plenković koji je najavio i obnovu dvorane "Ban Jelačić" u Banskim dvorima gdje se održavaju sjednice Vlade, a koja će trajati šest mjeseci.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb