e-Privredni

A+ A A-

Niže kamate na stambene i nenamjenske kredite

Nakon smanjenja kamatnih stopa na postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom, čije cijene prate kretanja Nacionalne referentne stope, Zagrebačka banka je početkom srpnja snizila fiksne i promjenjive kamate stope za novougovorene kredite.

Na novougovorene stambene kredite, kamata će se smanjiti za 20 do 50 baznih poena kod kredita s fiksnom kamatnom stopom, ovisno o valutnoj klauzuli i roku otplate.

Kod kredita s kombinacijom fiksne i promjenjive kamatne stope za kredit uz valutnu klauzulu u eurima fiksna kamata za prvih pet godina otplate je 3,20 posto, dok je promjenjiva kamata za preostalih 25 godina 3,51 posto (ukupno EKS 3,70 %).

Za kredite u kunama fiksna kamatna stopa za prvih pet godina je 3,80 posto, a promjenjiva 4,06 posto (ukupno EKS 4,30 %). Još povoljnije kamate Zaba nudi onima koji se odluče za Zelene kredite. Zeleni stambeni krediti namijenjeni su kupnji ili izgradnji niskoenergetskih stambenih nekretnina te povećanju energetske učinkovitosti postojećih. Riječ je o kreditima s kamatom od 3,05 posto za prvih pet godina otplate kredita uz valutnu klauzulu u eurima, dok je promjenjiva kamata za preostalih 25 godina 3,18 posto (ukupno EKS 3,81 posto) te 3,50 posto za kredite u kunama, a promjenjiva 3,90 posto (ukupno EKS 4,19 posto). Za klijente koji se odluče za Zeleni kredit, Zaba poklanja besplatnu procjenu vrijednosti nekretnine. Također, klijenti dobivaju i mogućnost ugovaranja gotovinskih kredita po najpovoljnijim kamatnim stopama, u roku šest mjeseci od ugovaranja stambenog kredita.

Osim stambenih, Zaba je snizila i kamate za gotovinske, nenamjenske kredite u kunama. Uz postojeću kamatnu stopu 5,80 posto za gotovinske kredite u eurima, nova fiksna kamatna stopa za kredite u kunama je 6,10 posto.

PV

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb