e-Privredni

A+ A A-

Prvi fond rizičnoga kapitala u Hrvatskoj

Europski investicijski fond (EIF) i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) predstavili su potpisan Sporazum o financiranju kojim je dogovoren plasman novog financijskog instrumenta ESIF Fond rizičnog kapitala uključujući i Akceleratorsku komponentu, a s ciljem investiranja u rizični kapital domaćih malih i srednjih poduzetnika s potencijalom brzog rasta.

Ovo je prvi fond za ulaganje vlasničkog kapitala u Hrvatskoj kojim će upravljati EIF, a koji će imati koristi od Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). Ovaj financijski proizvod od 35 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. bit će usmjeren na ranije faze ulaganja u svrhu potpore razvoju hrvatskog start-up tržišta. Od odabranog upravitelja fonda očekuje se da privuče privatni kapital koji će se, uz EU sredstva, ulagati u obećavajuće poslovne pothvate, te osigura mentorstvo i druge razvojne usluge poduzetnicima početnicima u koje će ulagati, javlja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

"Zadovoljstvo nam je što ćemo pokrenuti prvi hrvatski ESIF fond fondova s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ovaj ESIF financijski instrument pokazuje kako EIF može pridonijeti učinkovitoj i djelotvornoj primjeni strukturnih fondova u osiguravanju rizičnoga kapitala u ranoj fazi razvoja malim i srednjim poduzetnicima s visokim potencijalom rasta te poticati razvoj nacionalnih sustava za kapitalna ulaganja", izjavila je glavna tajnica Europskog investicijskog fonda, Maria Leander. 

"Europski investicijski fond objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za odabir upravitelja ESIF Fonda rizičnoga kapitala koji će biti otvoren do 13. kolovoza 2018., nakon čega će Europski investicijski fond odabrati upravitelja fonda", rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te pozvala zainteresirane da se prijave i na taj način pridonesu razvoju našeg gospodarstva putem EU sredstava. 

Ova inicijativa, koja predstavlja prvo partnerstvo EIF-a i Vlade Republike Hrvatske u provedbi Europskih strukturnih i investicijskih fondova, će imati koristi od ranijih iskustva EIF-a s uspješnom provedbom sličnih instrumenata u zemljama srednje i istočne Europe. (PV)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb