e-Privredni

A+ A A-

Najbolji izvoznici Valamar, Solvis i MCZ

Izvoz kao generator rasta i razvoja Republike Hrvatske bila je glavna tema ovogodišnje 13. konvencije Hrvatskih izvoznika koju su organizirali Hrvatski izvoznici u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom mrežom poslovnih anđela CRANE te Financijskom agencijom.

“U budućnosti možemo očekivati multipolarni svijet, a ekonomije Kine, Indije, Brazila, Rusije, Indonezije, Meksika i Turske bit će najveće svjetske ekonomije, pokazuju istraživanja PwC-a”, istaknuo je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, otvarajući konvenciju. “Digitalizacija mijenja svijet i tome se moramo prilagoditi. Iako puno izvozimo, i dalje puno više toga uvozimo, a ono što zabrinjava jest to da izvozimo jeftine tone, a uvozimo skupe”, ocijenio Bago.

Rast poreznih opterećenja

Farmacija ima pozitivan saldo, Pliva i Belupo pokazuju dobre brojke za 2017. godinu, a najveći debalans bilježimo kod prehrane. “Agrokor i problemi u njemu krivci su za veliki rast uvoza u prehrambenoj industriji. Kontinuirano pada broj zaposlenih po poduzeću. Izvoznici su 15 posto poduzeća, zapošljavaju 51 posto radnika i ostvaruju 62 posto investicija. Istodobno ostvaruju 66 posto prihoda od prodaje te 76 posto ukupne dobiti. Oni su najbolji dio hrvatskog gospodarstva”, istaknuo je Bago.

“Samo izvoz može biti generator rasta, teško ćemo smanjiti uvoz ili znatno povećati potrošnju, a ono što je važno jest to da budemo svjetski konkurentni”, smatra Bago koji je upozorio na činjenicu da su od 2009. do 2017. godine troškovi poreznih opterećenja porasli za 20,5 posto.

“Potencijala za razvoj našeg gospodarstva imamo, no postoje i neke blokade. Negativni demografski trendovi, Agrokor, požari, poplave, Petrokemija i niz dugih problema. Za mnoge naše mlade smo zemlja nezadovoljstva, neuspjeha i besperspektivnosti. Nemamo povjerenje u institucije i skloni smo kritici, a vanjska percepcija države je sasvim drugačija. Školstvo je loše, no oni koji odu izvan Hrvatske su poželjni radnici. Nama ne trebaju radikalne promjene nego kontinuirane promjene”, ocijenio je Bago.

Hrvatsko gospodarstvo danas raste na zdravim temeljima, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade. “Izvoznici su najbolji dio hrvatskog gospodarstva. Kako bismo smanjili prepreke razvoju i omogućili daljnji rad, fokusirali smo se na povoljnijie, sigurnije i predvidljivije stanje na tržištu, omogućavanje jačanja tehnološke inovacijske sposobnosti poduzeća i učinkovitu javnu upravu i pravosuđe”, istaknuo je Plenković.

Premijer je dodao kako je zadovoljan rastom gospodarstva od 2,5 posto, a uvjeren je da će do kraja godine on biti veći, 2,9 posto, te je najavio kako će se nastaviti stvarati okruženje u kojemu će se omogućiti bolje poslovanje. “Fokusirani smo na sustavne reforme kako bismo omogućili investicijski i poduzetnički potencijal i to je dio našeg programa kojemu je cilj jačanje konkurentnosti, povezivanje obrazovnog sustava s tržištem rada te održivost javnih financija. Radi se na novoj poreznoj reformi koju ćemo dogovoriti na jesen, a stupit će na snagu početkom iduće godine. PDV će se smanjiti za jedan posto, no to neće biti jedina mjera koja neće ugroziti prihode proračuna, nego ćemo omogućiti kvalitetnije prihode i smanjiti fiskalni pritisak na porezne obveznike i poduzeća”, naglasio je Plenković.

Uručene nagrade Zlatni ključ

Na skupu su najboljim izvoznicima u prošloj godini uručene nagrade Zlatni ključ. Najbolji veliki izvoznik i dobitnik Zlatnog ključa u toj kategoriji je Valamar Riviera, vodeća turistička kompanija, najbolji srednji izvoznik je Solvis, proizvođač fotonaponskih modula iz Varaždina, malo i mikro izvozno poduzeće MCZ, proizvođač peći i kotlova na pelete iz Labina. Najinovativniji izvoznik je JGL, riječka farmaceutska kompanija.

Najbolji izvoznik na tržište Njemačke je Pliva, dok je dobitnik nagrade za izvoz u Italiju Vetropack Straža. Dobitnik Zlatnog ključa za izvoz u BiH je Podravka, u Sloveniju AD Plastik, Srbiju DS Smith Belišće, a u Austriju tvrtka Selk. Najbolji izvoznik u SAD je Omco Croatia, dok je najbolji izvoznik na tržište Mađarske Žito. Najbolji izvoznik na francusko tržište je LPT, dok je najbolji izvoznik na češko tržište tvrtka Končar Energetski transformatori. Zlatni ključ dobili su i najbolji veliki izvoznici u ostale europske zemlje. Za izvoz na tržište Turske nagradu je dobila tvrtka Elektro-kontakt. Najuspješniji izvoznik u Egipat u prošloj godini bila je tvrtka Šerif Export-Import, u Kanadu Končar Mjerni transformatori, a najbolji izvoznik na tržište Kine bila je tvrtka Harburg-Freudenberger iz Belišća. Nagradu za izvoz na najbrže rastuće tržište, ono Ruske federacije, dobila je tvrtka Belupo.

Prvi put u povijesti ove nagrade ona je došla u ruke turističkog društva koje već tri desetljeća pridonosi rastu hrvatskog BDP-a, rekao je Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere. “Turizam je umijeće kreiranja doživljaja uspomena i emocija. Na tragu toga drago mi je da smo i mi u svojoj struci prepoznati među izvoznicima te da na taj način možemo izvoziti emocije”, zaključio je Čižmek.

Na panel-raspravi govorilo se o izvozu kao generatoru gospodarskog rasta i razvoja Republike Hrvatske, a sudjelovali su Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Darko Horvat, ministar gospodarstva i poduzetništva, Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Marko Jurčić, posebni savjetnik hrvatske predsjednice za gospodarstvo, Branko Grčić, predsjednik saborskog Odbora za turizam, Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta te Darinko Bago. U poslijepodnevnom dijelu rada konvencije održane su paralelne radionice čije su teme bile globalni lanac dodane vrijednosti, fiskalna politika u funkciji povećanja konkurentnosti izvoza, financiranje i osiguranje izvoznog posla te fondovi EU-a za izvoznike. 

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb