e-Privredni

A+ A A-

Treba nam konstruktivni dijalog

Na prošlotjednoj skupštini Hrvatske gospodarske komore prihvaćeno je izvješće o poslovanju u prošloj godini, a članovima Skupštine predstavljeni su novi komorski projekti - Digitalna komora i poslovni portal Gospodarska mreža.

Svi smo svjesni koji problemi tište naše gospodarstvo i naše društvo u cjelini, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. “Te probleme nije potrebno unedogled ponavljati. S pozicije na kojoj se nalazim, čelnika krovne kuće hrvatskoga gospodarstva, želim istaknuti kako ne dvojim da svi društveni akteri, sve razine naše vlasti i svi mi imamo jedan jedini zajednički interes, a to je prosperitet naše Hrvatske. Naše vizije o tome kako do toga doći ne moraju biti iste. Nije nam potrebno nekritičko jednoglasje već nam je potreban konstruktivni dijalog. I upravo takav dijalog bit će ilustracija zrelosti našeg društva”, naglasio je Burilović.

Najavio je kako će rad Komore biti fokusiran na zajedničke probleme i njihovo rješavanje. “Još snažniji naglasak stavit ćemo na promociju vaših tvrtki i proizvoda na inozemnim tržištima. Nudit ćemo rješenja za vaše probleme i inzistirati kod kreatora politika na njihovu uklanjanju, odnosno prihvaćanju prijedloga gospodarstva. Snažno ćemo se zalagati za brže i odlučnije provođenje potrebnih mjera – posebice za daljnje rasterećenje troška poslovanja i rada”, dodao je Burilović

Od dualnog obrazovanje se ne odustaje

Predsjednik Komore je naglasio kako HGK intenzivno radi na implementaciji dualnog obrazovanja te da svoje kapacitete za mentoriranje i pomoć nudi nadležnim tijelima. “Od tog projekta nećemo odustati unatoč svim teškoćama. Jednako tako važno je premještanje Centara kompetencija iz škola u tvrtke kako bi učenici mogli lakše odrađivati konkretnu praksu i stjecati relevantna znanja”, smatra Burilović.

U sklopu skupštine prezentirani su novi projekti Hrvatske gospodarske komore - Digitalna komora kao i poslovni portal Gospodarska mreža.

Digitalna komora je jedinstvena informacijsko-komunikacijska platforma sa sedam novih e-usluga koje će ubrzati komunikaciju i unaprijediti odnose Komore s članicama. Kako je najavio predsjednik HGK, digitalizirat će se izdavanje dokumenta za javne ovlasti te omogućiti još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog okvira. “Također ćemo učiniti dostupnijima potencijalne izvore financiranja, a jednako tako omogućiti i kvalitetniju promociju proizvoda i usluga hrvatskih gospodarstvenika. Provedba projekta označava i digitalnu transformaciju poslovanja Komore, čime će se HGK potvrditi kao vodeća gospodarska asocijacija u okruženju“, ustvrdio je Burilović. Ukupna vrijednost provedbe ovog projekta je veća od 28 milijuna kuna, a njegovo provođenje je sufinancirano sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na skupštini je prihvaćena i Odluka za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt HR.izvoz - s HGK-om do stranih tržišta . Ovaj projekt podržava Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta koji je za njegovu provedbu Komori donirao bespovratnih 7,5 milijuna kuna.

Na skupštini je također prihvaćeno Izvješće o poslovanju Hrvatske gospodarske komore za 2017. godinu kao i Plan o izmjenama i dopunama plana gospodarenja nekretninama Hrvatske gospodarske komore. 

PV

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb