e-Privredni

A+ A A-

S polja ravno u tvornicu

Prema strateškom cilju Sektora poljoprivreda, Podravka planira do 2022. godine ostvariti 100-postotni udio domaćih sirovina u gotovom proizvodu, a da bi to ostvarila, kontinuirano unapređuje svoju poljoprivrednu proizvodnju i ulaže u poboljšanje kvalitete tla, nabavu specijalne opreme i strojeva. Jedan od strojeva koji je predstavljen u sklopu berbe graška koja se odvija na Podravkinim poljima je i novi kombajn, vrijedan 3,75 milijuna kuna, koji omogućuje mehaniziranu berbu graška.

“Ovom investicijom za koju je 50 posto sredstava osigurano iz fondova Europske unije značajno podižemo učinkovitost berbe. Svojim odličnim performansama, kombajn omogućava kvalitetnije i brže branje te značajno smanjuje primjese u ubranom grašku. Ove godine grašak je zasijan na 115 hektara te se očekuju prinosi od 5,2 tone graška po hektaru. Podravkin grašak proizvodi se na 95 posto površina u vlasništvu Podravke, dok pet posto čine površine kooperanata”, istaknuo je direktor Sektora poljoprivreda Zdravko Dimač.

Urod ovisi o vremenskim uvjetima

Iako grašak voli vlagu, na poljima Podravke još nema navodnjavanja, što znači urod ovisi o vremenskim uvjetima. “Podravkini tehnolozi redovito provode pokusna ispitivanja sortimenta graška te se, ovisno o rezultatima ispitivanja, osvježava sastav sorti koje se proizvode i biraju one koje su najotpornije na vanjske utjecaje a ostvaruju visoki prinos te imaju zrno najveće kvalitete”, dodaje Dimač.

Proizvodnja graška organizirana je na površinama u blizini tvornice Kalnik tako da ubrani grašak izravno odlazi u tvornicu te je u roku od tri do pet sati prerađen u gotovi konzervirani grašak.

Podravka je u zadnjih nekoliko godina investirala u proizvodnju i nove linije u tvornici Kalnik što je rezultiralo povećanjem proizvodnje i kontinuiranim uvođenjem novih proizvoda. “Nakon nedavne modernizacije proizvodne linije steriliziranog povrća, tvornica ostvaruje rast u gotovo svim prerađenim kategorijama, uz smanjenje potrošnje energenata i vode. Dnevno se u tvornici prerađuje između 110 i 130 tona gotovih proizvoda, a ove je godine planirana proizvodnja od oko 15.000 tona”, rekla je Slavica Kolesar, direktorica Podravkine tvornice povrća Kalnik u Varaždinu.

Jozo Knez

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb