e-Privredni

A+ A A-

Povučeno osporavanje tražbina Sberbanka

Prošli je tjedan Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje kojim se utvrđuje da je izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško otklonio osporavanje tražbina Sberbank of Russia u iznosu od 3,4 milijarde kuna pa su ta potraživanja uključena u ažurirani popis priznatih tražbina. Podsjetimo kako je još krajem ožujka otklonjeno osporavanje tražbina ruske banke od 3,6 milijardi kuna, te s najnovijim otklanjanjem u ažurirani popis tražbina uključene tražbine Sberbank of Russia u iznosu većem od sedam milijardi kuna. Te se tražbine stoga uključuju u ažurirani popis priznatih tražbina, a na taj se popis uključuju još neka potraživanja Sberbanka iz Hrvatske i Slovenije za koja je izvanredni povjerenik također povukao osporavanja. Rješenjem je, naime, utvrđeno i da su povučena osporavanja tražbina Sberbanka iz Zagreba, u iznosu od 156,7 milijuna kuna prema Agrokoru te tražbina te banke prema Konzumu u iznosu od 99,1 milijun kuna, kao i tražbine Sberbanka iz Ljubljane u iznosu od 24,2 milijuna kuna prema Agrokoru, a u iznosima od 43,5 milijuna kuna tražbine slovenskog Sberbanka prema Agrokoru, Jamnici i PIK-u Vrbovec. No i nadalje ostaju osporena jamstva za te glavne tražbine, a temeljem osporavanja Agram Investa.

Rusi žele dugoročno ostati u Agrokoru

Prošli tjedan u Zagrebu je bio i prvi potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletaev koji je nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem izjavio kako se nada da će se nagodba u Agrokoru postići što prije.

“Jako smo blizu postizanju kompromisa o nagodbi, razgovori su bili vrlo produktivni i razumjeli smo jedni druge”, rekao je Poletaev te je na pitanje kako vidi budućnost Agrokora i hoće li Sberbank zadržati svoj udjel, rekao kako oni planiraju dugoročno zadržati svoj udjel. Nakon što su posljednjeg dana svibnja konačno završeni pregovori, a “vlak s nagodbom napustio stanicu”, kako je kazao Peruško, intezivno se radi na tome kako bi dokument o nagodbi konačno bio dovršen te poslan na Trgovački sud.

Na putu prema izglasavanju nagodbe za sada stoje tri kompanije, Agram, Alca i Adris, koje osporavaju jamstva odnosno tražbine drugih financijskih vjerovnika. S njima se još uvijek pregovara, a navodno pregovori s Agramom puno bolje stoje nego s ostale dvije kompanije. Podsjetimo kako je Peruško istaknuo da je dogovoreno da će dobavljačima biti plaćen granični dug prema ranijim dogovorima, a pronađeno je i rješenje za dobavljače s financijskim mjenicama s regresnim pravom. Sberbank neće ući u kredit s refinanciranjem već će ostvariti određene povrate u budućnosti, vezano uz dobit iz operativnog poslovanja novog Agrokora, odnosno kao i dobavljači u slučaju graničnog duga. Također, Rusi imaju opciju da za 18 posto Mercatora dobiju udjele u novom Agrokoru.

Sam ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je da u procesu nagodbe o Agrokoru neće biti svi 100 posto zadovoljni, no kako je namjera Agrokor osposobiti za tržišnu utakmicu i njegovu filozofiju poslovanja postaviti na drukčiji način. 

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb